vrijdag 28 juni 2013

Kruidkoek

Ontbijtkoek. .. volgens mij is dat een van de meest gegeten tussendoortjes hier in Nederland. De rage is ontstaan na de introductie van het sonja bakker dieet., want ja, ontbijtkoek heeft zo lekker weinig calorieën. ..

Juist ja. Maar ontbijtkoek bestaat wel voor het grootste deel uit suiker met daarnaast nog een hele lijst andere toevoegingen. Ik neem als voorbeeld de gewone ontbijtkoek van het bekendste merk:

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), plantaardige oliën en vetten, specerijen, aroma en gebrande suiker.

Wat vooraan in de lijst staat zit het meest in het product verwerkt.. in dit geval zitten bij de eerste 3 ingredienten al 2 soorten suiker! Verder nog oliën en vetten die niet nader benoemd worden dus weet je niet om welk vet het gaat en over het algemeen kan je bij de benaming 'plantaardige olien en vetten' er vanuit gaan dat er ook transvetten in zitten. 


Dan nog 'aroma' wat uit een mengsel van geur-en smaakstoffen bestaat en meestal het beruchte E621 bevat, ofwel MSG ofwel ve-tsin! Dit fijne goedje is er verantwoordelijk voor dat je van de ontbijtkoek kan blijven eten doordat het voor overstimulatie van de smaakpapillen zorgt en dus direct je zenuwcellen beïnvloedt.
Veel mensen reageren op dit E-nummer zonder dat ze het weten. Hoofdpijn, hartkloppingen, darmproblemen, vermoeidheid, depressie. ..etc.


Tijd dus voor een gezonder alternatief. Zonder vage toevoegingen en geraffineerde suikers. Een koek waarvan je bloedsuikerspiegel niet door het plafond schiet, maar stabiel blijft door het samengaan van gezonde ingrediënten.  Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd en deze is erg lekker en makkelijk te maken. Ik ga nog wel experimenteren met eentje zonder suiker maar met gedroogd fruit. Zodra ik die perfect heb zet ik hem uiteraard voor jullie hier neer. Maar voor nu eerst deze.

Heb je zelf een goed recept voor ontbijtkoek of kruidkoek wat het bij mij uiteindelijk is 
geworden, laat het me weten!


Kruidkoek

100 gr volkoren rijstmeel
50 gr amandelmeel (of 50 gr speltmeel)
50 gr kokosolie, gesmolten
50 ml rijst-, amandel-, haver-, sojamelk (of welke melk je voorkeur geniet)
75 gr kokosbloesemsuiker
1 ei
zakje bakpoeder (of 2 thl wijnsteenpoeder)
1 thl kruidnagel (poeder)
1 thl nootmuskaat
3 thl kaneel
handje pecannoten, gehakt
handje gedroogde cranberry's

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de gesmolten kokosolie met de kokosbloesemsuiker en roer goed door elkaar tot een egale massa. Doe het ei erbij en meng er goed doorheen. Voeg dan de melk toe en meng tot een geheel.
In een andere kom mix je het amandelmeel, rijstmeel, bakpoeder, kruiden, pecannoten en cranberry's door elkaar.
Voeg de droge ingredienten bij de natte en spatel het tot een dikkige massa.
Giet het in een cakevorm (siliconen of een gewone waar je dan bakpapier in hebt gedaan)
Zet voor ongeveer 5 kwartier in de oven. Begin na een uur met kijken of het goed gaat. Dat de bovenkant niet te donker wordt en prik er af en toe een sateprikker in om de binnenkant te checken.
Laat afkoelen op een rooster. In een afgesloten trommel 3 dagen houdbaar. Hij wordt wel met de dag wat droger dus snel opeten heeft de voorkeur :) (of je smeert er lekker wat roomboter op of je vriest een gedeelte in!)


11 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke koek. Twee dagen achter elkaar 1 gemaakt, het gaat erg hard. Ook zoon 2 vindt hem niet te versmaden!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hij is lekker he? Fijn dat de jongens er ook aan beginnen te wennen :)
      Heb je de brownies al geprobeerd??

      Verwijderen
  2. Hoi
    Ik heb de kruidkoek gister gemaakt, we vonden het lekker. Zag later alleen dat er bij de ingredienten melk staat maar bij de beschrijving niet. Die zit er dus niet in

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ties,

      Wat leuk dat je mijn recepten probeert en nog leuker dat het in de smaak valt!
      Je hebt helemaal gelijk wat de melk betreft, ik ga het erbij zetten. Maar als het zonder ook goed gelukt is dan is het blijkbaar niet eens nodig het erdoor te doen... :)

      Verwijderen
  3. Hoi even een vraagje , kan ik de rijstemeel vervangen voor speltbloem en hoeveel zou het dan moeten en bedoel je met bakpoeder bicarbonaat en zo ja hoeveel thee lepels zijn dat dan .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat kan. Gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden. Je kan gewoon bakpoeder uit zo'n zakje gebruiken of wijnsteenzuur bakpoeder (geen bicarbonaat). Je doet dan 2 volle theelepels.
      Succes!
      Grtjs Jenny

      Verwijderen
  4. waardoor kan ik kokosolie vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hij staat nu in de oven! Het beslag was wel erg vast en weinig! Kon maar een halve cakeblik vullen :-) Maar ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij is lekker! Wel een beetje droog / kruimelig, een beetje als koek :-) Misschien heb ik iets niet helemaal goed gedaan. Maar hij smaakt.

      Verwijderen
    2. Fijn dat de smaak goed is! Jammer van het droge. . Heb je wel de melk erbij gedaan? Hij wordt niet heel hoog het is een compacte cake/koek maar hij zou niet droog en kruimelig moeten zijn. ..

      Verwijderen