zondag 2 juni 2013

Mega Vega Burger

Heerlijk zeg dit weer, lekker in de tuin tutten, kindjes spelen met water en zand, iedereen happy! :)
Ook weer eens gelegenheid om te bbq-en, al weet ik niet zeker of wij dat gaan doen vanavond, maar de gedachte is al leuk.
Om eens wat anders op de bbq of grill te leggen dan een dikke vleesburger heb ik een vegaburger bedacht.
Ja je kan ook in de plaatselijke supermarkt een vegetarische burger kopen, maar sorry, die zijn vaak niet zo smaakvol, zitten vol E-nummers, tarwe en/of lactose. Nee dank je, ik kneed wel mijn eigen Mega Vega Burger :)


Het lijkt of het veel werk is maar dat is het niet. Je hoeft alleen maar de quinoa te koken, daarna is het een kwestie van pureren in de keukenmachine en burgers maken. Probeer het eens en je zult merken dat je het vlees niet eens zult missen bij deze vullende smaakvolle burger!
Ik gebruik in dit recept Quinoa, maar je kan ook zilvervliesrijst gebruiken als je het niet in huis hebt hoor.

Mega Vega Burger

75 gr Quinoa (rood of wit)
400 gr bonen uit blik (reuze bonen, cannelinibonen, flageoletbonen of gemengd....)
120 gr ongezouten cashewnoten
1 ui, in grove stukken gesneden
klein blikje bio maiskorrels, goed afgespoeld (gele paprika in stukjes)
3 teentjes knoflook
1 blikje bio tomatenpuree
5 el speltbloem, boekweitmeel of amandelmeel
1 el oregano
2 el verse fijngehakte peterselie
Voor een pittige versie kan je 1/4 thl cayennepeper toevoegen
olijfolie
peper/zout

Kook de quinoa in een laag water voor zo'n 12 minuten. Giet af en laat even wat afkoelen.
Doe deze dan in een keukenmachine samen met de bonen, cashewnoten, ui, maiskorrels, knoflook, tomatenpuree, oregano, thl zout en wat peper. Druk een aantal keer op de pulseerknop tot het een grove massa wordt, maar wel een geheel is. Het moet niet te fijn gemalen worden, want dan is het lastiger er burgers van te kneden die niet uit elkaar vallen.
Vorm met licht vochtige handen 6 even grote burgers. Bestuif ze licht met de bloem of het meel en dek ze af met folie. Zet minimaal een uur in de koelkast.
Bestrijk ze voor het bakken licht met olijfolie. Bak ze op de bbq (op aluminiumfolie) of in de grillpan in 5 minuten per kant gaar en knapperig.

Lekker op een zuurdesembroodje met sla, tomaat en komkommer. Of bij gebakken aardappeltjes en sperzieboontjes met paprika-pijnboompitjes (zoals wij eten vanavond).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen