zaterdag 22 juni 2013

Salade van snijbonen met peperige zalm


Snijbonen...beetje saai zijn bonen eigenlijk, sperziebonen ook, er is zo op het oog niet veel aan, maar met wat aankleding is er best nog wat van te maken!
De temperatuur is langzaamaan wat aan het stijgen, de (maaltijd)salades zijn weer in aantocht, maar het is nog net niet de tijd ervoor. (althans, vind ik)
Dan maken we een nog beetje warme salade van, in dit geval, snijbonen! Lekker met gebakken aardappeltjes en een stukje zalm.

Snijbonensalade

3 eieren, hardgekookt - gepeld - en in vieren gesneden
400 gr snijbonen, schoongemaakt en in stukken van ong. een cm gesneden
3 sjalotjes, gesnipperd
handje platte peterselie, fijngehakt
3 el olijfolie
1 el witte of rode wijnazijn
optioneel: 6 cherrytomaatjes gehalveerd (had ik niet meer in huis)

Kook of stoom de snijbonen in 5 minuten (stomen iets langer waarschijnlijk) beetgaar. Giet af en spoel even kort af onder koud water om het kookproces te stoppen.
Doe de bonen in een kom, strooi de gesneden sjalotjes erbij en de peterselie (en tomaatjes als je die hebt) en hussel met je handen door elkaar. Meng de olijfolie met de azijn, voeg wat zout en peper toe, en giet over de snijbonen. Hussel nogmaals.
Leg nu de partjes ei op de salade en serveer.

Peperige zalm

Stuk zalm van ongeveer 300 gr
handje peperkorrels
zout
olijfolie
schil van biologische citroen

Wrijf de peperkorrels fijn in een vijzel en spreid uit op een plank. Wrijf de zalm in met de citroenschil en leg dan op de fijngemalen peperkorrels op de plank Draai de zalm om en leg opnieuw in de peper. Strooi nog wat zout eroverheen aan beide zijden.
Verhit wat olie in een koekenpan, leg de zalm erin, zet het vuur lager en bak de zalm 5 minuten aan de ene kant (zonder om te draaien of te verplaatsen in de pan) en dan nog eens 5 minuten aan de andere kant.

Nu ligt het aan de dikte van het stuk zalm of deze nu al gaar is (bij mij wel) dus kijk even of de vis uit elkaar valt als je in het midden met een vork erin wrikt. Zo niet, dan nog een minuut aan elke kant en weer checken, tot hij gaar is.
#Hierbij nog lekkere aardappeltjes uit de oven en klaar is klara!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten