dinsdag 18 juni 2013

Tapenade


Op verzoek van een vriendin van mij (ja Jo, jij) geef ik jullie wat recepten voor op brood. Als vervanging van de kant en klare vleeswaren, salades en andere smeersels die bomvol E-nummers en suiker zitten (over het zout nog niet gesproken) Ik heb een extra mapje aangemaakt dat smeersels heet, daar kan je alle varianten vinden die ik tot nu toe op mijn Blog heb gezet.
Eerst maar eens een paar tapenades, gemaakt van olijven, zongedroogde tomaatjes, knoflook, pijnboompitjes etc etc. Heel gezond en zeer rijk van smaak. In een gesloten bakje in de koelkast een week te bewaren. Lekker op rijstwafels, crackers, (zuurdesem) brood of wat dan ook. Ook heerlijk om wat plakjes komkommer mee te beleggen alszijnde een gezond toastje!


Rode Tapenade

8 zongedroogde tomaatjes op olie (ik heb van het AH merk met kruiden, zit geen suiker in)
gebruik de olie uit het potje van de tomaten, begin met 5 el
1 el pijnboompitjes, licht geroosterd
4 kalamata olijven, ontpit en gehalveerd
1 thl kappertjes
handje vers basilicum
1 flinke teen knoflook

Heel simpel:
Doe alle ingredienten in een blender of keukenmachine en pulseer tot het een smeuige massa is geworden.
Is het te droog dan doe je er nog wat olie bij, is het te nat voeg dan nog wat tomaatjes en pijnboompitjes toe. Proef nu op peper en zout.


Zwarte Tapenade

1 hand zwarte (kalamata) olijven, zonder pit
1 ansjovisfiletje (uit blik)
1 thl kappertjes
1 knoflookteentje
handje verse platte peterselie
5 el olijfolie

Ook hier: alles in de blender of keukenmachine en malen tot het een romige massa is. Wederom: bij te droog wat olie toevoegen, bij te nat wat olijven erbij doen. Proeven op peper en zout.
Deze tapenade kan je ook groen maken, vervang dan de zwarte olijven door groene!

Oranje Tapenade

2 geroosterde rode paprika's (uit pot, zonder suiker graag, maar het liefst zelf geroosterd in de oven)
100 gr (schapen) feta, in stukken
4 zongedroogde tomaatjes op olie, gehakt
1/2 thl komijnpoeder
3 walnoten
handje verse platte peterselie
olijfolie
eventueel 1/3 van een rood pepertje, gehakt en zonder zaadjes

Ontdoe de geroosterde paprika's (als je ze zelf roostert) van hun vel en zaadlijsten en hak grof. Doe in de keukenmachine of blender en voeg de tomaatjes, komijn, walnoten en peterselie toe plus een scheutje olijfolie of olie uit het potje van de tomaatjes. Pulseer dit tot het een geheel is. Het mag niet te nat zijn.
Doe de feta in een kom en voeg het paprikamengsel toe. Prak met een vork alles goed door elkaar.
Proef op peper. (de feta is al zout genoeg)



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen