In het kader van wat meer ontbijtrecepten te publiceren, hier weer een overheerlijke traktatie!
En ja, het is echt voor het ontbijt (maar als tussendoortje ook zeer geschikt) en ook nog eens gezond, wat wil je nou nog meer?
Ik ben zelf niet zo'n heel grote fan van havermoutpap. Overnight Oats vind ik nog wel lekker op zijn tijd, maar echte warme pap....daar loop ik niet zo hard voor. En ja, ik weet dat het gezond is en lekker vullend enzo, maar het is gewoon niet echt mijn ding. Maar deze havermout plaatkoek is andere koek zeg maar ;)!
Het is of je een gebakje eet in de morgen, en het vult erg goed door de havervlokken die erin zitten. Verder is het gezoet met banaan en rozijnen dus geen toegevoegde suikers. Maar qua ingrediënten kan je eindeloos variëren, appel, bosbessen, frambozen, gojibessen, dadels, abrikozen, stukjes pure chocola etc etc....
Ik snij de plaatkoek in vierkantjes en eet er 2 of 3 als ontbijt, lekker met een beetje roomboter (als je dat kan verdragen) of wat honing. De rest kan je in een afgesloten doos in de koelkast bewaren (of invriezen) en even 8 minuutjes opwarmen in een warme oven (160 gr). Met recht een goede een heerlijke start van de dag!
Je kan deze plaatkoek heel goed op zondag maken en dan heb je voor de rest van de week een heerlijk en makkelijk ontbijt klaar staan in de koelkast!
Havermout Plaatkoek
2 rijpe bananen, geprakt
120 gr havervlokken (ik gebruik glutenvrije)
2 handen rozijnen
2 handen gehakte gemengde ongebrande noten (ik had walnoten, pecannoten en amandelen)
1/2 thl wijnsteenzuurpoeder (of bakpoeder)
1/2 thl kaneel
snuf zout
2 eieren
200 ml amandelmelk (of melk naar keuze, ik heb de laatste keer kokosmelk gebruikt)
optie voor een zoetere versie: 40 ml honing
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de havervlokken met de rozijnen, noten, wijnsteenzuurpoeder, kaneel en het zout.
Roer in een andere kom de bananen, eieren en amandelmelk (en eventueel de honing) goed door elkaar.
Voeg de droge ingrediënten bij de natte en schep goed door elkaar.
Schenk het beslag in een (niet al te grote) vierkante of rechthoekige vorm (ik heb een brownieblik gebruikt) en zet een half uur in de oven. Ga vanaf 20 minuten wel kijken of er niks aanbrand en druk even met je vinger op de koek om te kijken of hij niet al gaar is.
De koek moet lichtjes terugveren dan is hij gaar.
Laat nog een half uurtje in het blik afkoelen en haal er dan uit en snij in stukken.
Enjoy!
lijkt me erg lekker en ga het zeker proberen, bedankt voor het delen.
BeantwoordenVerwijderengroet Janny
Graag gedaan Janny Ik hoop dat je het lekker vindt.
VerwijderenGrtjs
Jenny
Lijkt me heerlijk !!! Ga ik eens maken
BeantwoordenVerwijderenLeuk Julie, ben benieuwd wat je er van vindt.
VerwijderenGrtjs
Jenny
Zonet gemaakt en hij is heerlijk. Eigenlijk te lekker. Ik hebb er nog tutti frutti aan toegevoegd ( iets minder rozijnen ) en pure chocola ( 70% cacao / fairtrade ). Mn dichter van 6 wil het morgen mee nasr school. Kijk daar worden we blij van :-)
BeantwoordenVerwijderenKlinkt heerlijk met pure chocola. Blij te horen dat het een succes is.
VerwijderenAltijd fijn als de kleine mensjes het ook lekker vinden inderdaad. Hier bij mij zijn ze zoooo kieskeurig. . :)
Grtjs Jenny
Hmm ruikt heerlijk! Hij staat nu in de oven!
BeantwoordenVerwijderenEn hoe is ie geworden Marije?
VerwijderenVoor hoeveel stukken koek is dit recept?
BeantwoordenVerwijderenTja dat is maar net hoe groot je de stukken snijdt...Ik haalde er ongeveer (heb niet geteld) 10 tot 12 stukken uit.
VerwijderenHij is heerlijk!! Maar als ik hem een paar seconden wil opwarmen in de magnetron vliegt de fik erin :( Hoe kan dit?????
BeantwoordenVerwijderenUuuh geen idee Lotte. . Kan dat niet verklaren. Gebruik zelf al tijden geen magnetron meer namelijk. Warm het op in de oven op 160 graden....
VerwijderenGrtjs
Jenny
Ik heb hem gemaakt, maar heb de bananen vervangen door zelfgemaakte appelmoes. Heb de rozijnen en noten weggelaten en in plaats daarvan wat gedroogde stukjes appel en zonnebloempasta toegevoegd. Het is erg lekker! :)
BeantwoordenVerwijderenErg lekker! Ook gewoon als koekje, heb je gelijk een hele voorraad :)
BeantwoordenVerwijderenVeganistisch ook erg lekker! Vervang de eieren door een scheutje olijfolie.
BeantwoordenVerwijderenSoepkipje bedankt voor al je heerlijke en inspireerde recepten!
Goed dat te weten Lizeth Ik zit nog wel eens zonder eieren ;)
VerwijderenFijn te horen dat de recepten je bevallen!
Grtjs Jenny
Wat een goed recept, ik vind ze echt zo lekker!! Vraagje, hoe zou je ze het beste kunnen bewaren??
BeantwoordenVerwijderenJe kan het in stukken snijden en dan in de vriezer bewaren. De avond van te voren eruit leggen en eventueel 's ochtends lichtjes opwarmen in de oven. Ik vries ze meestal per 3 stuks in.
VerwijderenDit lijkt me heerlijk, ik ga dit binnenkort maken. Als je het hebt ingevroren en je legt ze er een avond van te voren uit, zijn dan nog knapperig?
BeantwoordenVerwijderenIk warm ze in de ochtend altijd eventjes op in de oven op 150 graden even kleine 10 minuutjes. Persoonlijk vind ik ze ook lekkerder als ze een beetje warm zijn. Heel erg knapperig worden ze trouwens niet hoor.
VerwijderenGa het zo maken, voorraadje hoop ik ;-) maar moeten die noten heel of gehakt?? Nou ja ik ga ze denk ik ietsje kleiner maken...
BeantwoordenVerwijderenWat je zelf fijn vindt yvonne. Ik hak ze altijd een beetje. Succes met bakken!
VerwijderenVia google je blog ontdekt en deze gemaakt (ik google op de ingrediënten die ik nog in huis heb....). Hij is HEERLIJK!!!!! Heb er zelf wat minder rozijnen ingedaan en wat gedroogde abrikozen bijgedaan. Het is nu bijna 12 uur en ik heb nog steeds geen trek (de koek in 10 stukken gesneden en er 1,5 opgegeten..... die andere halve heeft zoonlief van m'n bord gesnaaid.....)!
BeantwoordenVerwijderenGoed om te horen! ! Hij verzadigd enorm hè. Mijn jongste zoon eet het ook graag.
VerwijderenIk mis momenteel deze plaatkoek enorm als ontbijt. . Door verbouwing al tijdje geen oven boehoe...
Ga je nog meer recepten uitproberen?
Zou deze ook zonder banaan kunnen en dan met appel? Heb geen bananen meer in huis, maar wel een berg appels van onze boom......
BeantwoordenVerwijderenJa zeker kan dat. Ik zou dan alleen wel 1 extra ei toevoegen. Hoor graag hoe het geworden is!
VerwijderenWelk formaat bakblik heb je gebruikt? Ik watertand al van t recept. Wil het straks maken.
BeantwoordenVerwijderenMijn man en ik vinden dit ook lekker als ontbijt of lunch net hoe het uitkomt. Ik warm ze op in de koekenpan met een beetje olie. Ik maak regelmatig iets uit je receptenlijst. Lekker én makkelijk.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Thea
Fijn dat het recept jullie zo goed bevalt Thea! Ik heb het zelf alweer een tijdje niet gemaakt, dit weekend maar weer eens doen en dan in stukken invriezen zodat ik de hele week van ontbijt voorzien ben :)
VerwijderenIk heb deze koek nu in de oven. Deze kan toch ook goed als tussendoor? En moet hij altijd warm gemaakt worden of kan hij ook koid gegeten worden? Was ik ff benieuwd naar. Dank je wel.
BeantwoordenVerwijderenDe smaak is goed alleen is de koek bij mij zacht gebleven.
BeantwoordenVerwijderen