zondag 16 februari 2014

Havermout Plaatkoek


In het kader van wat meer ontbijtrecepten te publiceren, hier weer een overheerlijke traktatie!
En ja, het is echt voor het ontbijt (maar als tussendoortje ook zeer geschikt) en ook nog eens gezond, wat wil je nou nog meer?

Ik ben zelf niet zo'n heel grote fan van havermoutpap. Overnight Oats vind ik nog wel lekker op zijn tijd, maar echte warme pap....daar loop ik niet zo hard voor. En ja, ik weet dat het gezond is en lekker vullend enzo, maar het is gewoon niet echt mijn ding. Maar deze havermout plaatkoek is andere koek zeg maar ;)!
Het is of je een gebakje eet in de morgen, en het vult erg goed door de havervlokken die erin zitten. Verder is het gezoet met banaan en rozijnen dus geen toegevoegde suikers. Maar qua ingrediënten kan je eindeloos variëren, appel, bosbessen, frambozen, gojibessen, dadels, abrikozen, stukjes pure chocola etc etc....


Ik snij de plaatkoek in vierkantjes en eet er 2 of 3 als ontbijt, lekker met een beetje roomboter (als je dat kan verdragen) of wat honing. De rest kan je in een afgesloten doos in de koelkast bewaren (of invriezen) en even 8 minuutjes opwarmen in een warme oven (160 gr). Met recht een goede een heerlijke start van de dag!

Je kan deze plaatkoek heel goed op zondag maken en dan heb je voor de rest van de week een heerlijk en makkelijk ontbijt klaar staan in de koelkast!

Havermout Plaatkoek

2 rijpe bananen, geprakt
120 gr havervlokken (ik gebruik glutenvrije)
2 handen rozijnen
2 handen gehakte gemengde ongebrande noten (ik had walnoten, pecannoten en amandelen)
1/2 thl wijnsteenzuurpoeder (of bakpoeder)
1/2 thl kaneel
snuf zout
2 eieren
200 ml amandelmelk (of melk naar keuze, ik heb de laatste keer kokosmelk gebruikt)
optie voor een zoetere versie: 40 ml honing

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de havervlokken met de rozijnen, noten, wijnsteenzuurpoeder, kaneel en het zout.
Roer in een andere kom de bananen, eieren en amandelmelk (en eventueel de honing) goed door elkaar.
Voeg de droge ingrediënten bij de natte en schep goed door elkaar.
Schenk het beslag in een (niet al te grote) vierkante of rechthoekige vorm (ik heb een brownieblik gebruikt) en zet een half uur in de oven. Ga vanaf 20 minuten wel kijken of er niks aanbrand en druk even met je vinger op de koek om te kijken of hij niet al gaar is. 
De koek moet lichtjes terugveren dan is hij gaar.
Laat nog een half uurtje in het blik afkoelen en haal er dan uit en snij in stukken.

Enjoy!

31 opmerkingen:

  1. lijkt me erg lekker en ga het zeker proberen, bedankt voor het delen.

    groet Janny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Janny Ik hoop dat je het lekker vindt.
      Grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Leuk Julie, ben benieuwd wat je er van vindt.
      Grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  3. Zonet gemaakt en hij is heerlijk. Eigenlijk te lekker. Ik hebb er nog tutti frutti aan toegevoegd ( iets minder rozijnen ) en pure chocola ( 70% cacao / fairtrade ). Mn dichter van 6 wil het morgen mee nasr school. Kijk daar worden we blij van :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt heerlijk met pure chocola. Blij te horen dat het een succes is.
      Altijd fijn als de kleine mensjes het ook lekker vinden inderdaad. Hier bij mij zijn ze zoooo kieskeurig. . :)
      Grtjs Jenny

      Verwijderen
  4. Hmm ruikt heerlijk! Hij staat nu in de oven!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor hoeveel stukken koek is dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja dat is maar net hoe groot je de stukken snijdt...Ik haalde er ongeveer (heb niet geteld) 10 tot 12 stukken uit.

      Verwijderen
  6. Hij is heerlijk!! Maar als ik hem een paar seconden wil opwarmen in de magnetron vliegt de fik erin :( Hoe kan dit?????

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uuuh geen idee Lotte. . Kan dat niet verklaren. Gebruik zelf al tijden geen magnetron meer namelijk. Warm het op in de oven op 160 graden....
      Grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  7. Ik heb hem gemaakt, maar heb de bananen vervangen door zelfgemaakte appelmoes. Heb de rozijnen en noten weggelaten en in plaats daarvan wat gedroogde stukjes appel en zonnebloempasta toegevoegd. Het is erg lekker! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Erg lekker! Ook gewoon als koekje, heb je gelijk een hele voorraad :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Veganistisch ook erg lekker! Vervang de eieren door een scheutje olijfolie.
    Soepkipje bedankt voor al je heerlijke en inspireerde recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed dat te weten Lizeth Ik zit nog wel eens zonder eieren ;)
      Fijn te horen dat de recepten je bevallen!
      Grtjs Jenny

      Verwijderen
  10. Wat een goed recept, ik vind ze echt zo lekker!! Vraagje, hoe zou je ze het beste kunnen bewaren??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het in stukken snijden en dan in de vriezer bewaren. De avond van te voren eruit leggen en eventueel 's ochtends lichtjes opwarmen in de oven. Ik vries ze meestal per 3 stuks in.

      Verwijderen
  11. Dit lijkt me heerlijk, ik ga dit binnenkort maken. Als je het hebt ingevroren en je legt ze er een avond van te voren uit, zijn dan nog knapperig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik warm ze in de ochtend altijd eventjes op in de oven op 150 graden even kleine 10 minuutjes. Persoonlijk vind ik ze ook lekkerder als ze een beetje warm zijn. Heel erg knapperig worden ze trouwens niet hoor.

      Verwijderen
  12. Ga het zo maken, voorraadje hoop ik ;-) maar moeten die noten heel of gehakt?? Nou ja ik ga ze denk ik ietsje kleiner maken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat je zelf fijn vindt yvonne. Ik hak ze altijd een beetje. Succes met bakken!

      Verwijderen
  13. Via google je blog ontdekt en deze gemaakt (ik google op de ingrediënten die ik nog in huis heb....). Hij is HEERLIJK!!!!! Heb er zelf wat minder rozijnen ingedaan en wat gedroogde abrikozen bijgedaan. Het is nu bijna 12 uur en ik heb nog steeds geen trek (de koek in 10 stukken gesneden en er 1,5 opgegeten..... die andere halve heeft zoonlief van m'n bord gesnaaid.....)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om te horen! ! Hij verzadigd enorm hè. Mijn jongste zoon eet het ook graag.
      Ik mis momenteel deze plaatkoek enorm als ontbijt. . Door verbouwing al tijdje geen oven boehoe...
      Ga je nog meer recepten uitproberen?

      Verwijderen
  14. Zou deze ook zonder banaan kunnen en dan met appel? Heb geen bananen meer in huis, maar wel een berg appels van onze boom......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zeker kan dat. Ik zou dan alleen wel 1 extra ei toevoegen. Hoor graag hoe het geworden is!

      Verwijderen
  15. Welk formaat bakblik heb je gebruikt? Ik watertand al van t recept. Wil het straks maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mijn man en ik vinden dit ook lekker als ontbijt of lunch net hoe het uitkomt. Ik warm ze op in de koekenpan met een beetje olie. Ik maak regelmatig iets uit je receptenlijst. Lekker én makkelijk.
    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat het recept jullie zo goed bevalt Thea! Ik heb het zelf alweer een tijdje niet gemaakt, dit weekend maar weer eens doen en dan in stukken invriezen zodat ik de hele week van ontbijt voorzien ben :)

      Verwijderen
  17. Ik heb deze koek nu in de oven. Deze kan toch ook goed als tussendoor? En moet hij altijd warm gemaakt worden of kan hij ook koid gegeten worden? Was ik ff benieuwd naar. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. De smaak is goed alleen is de koek bij mij zacht gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen