donderdag 7 februari 2013

Spaanse boontjes

Op het menu vandaag: gehaktballetjes met gebakken aardappelen, spaanse sperziebonen en knoflook tomaten.

Enjoy!
Spaanse Sperziebonen

500 gr sperziebonen, schoongemaakt
100 gr pijnboom pitten
1 el (gerookt) paprika poeder


Kook of stoom de sperziebonen en minuut of 8, ze moeten nog flinke bite hebben, dus check tussendoor.
Rooster de pijnboompitten tot ze verkleuren, pas op dat ze niet aanbranden! Die ze in een bakje en strooi de paprika poeder erover, hussel goed.
Als de sperziebonen klaar zijn die dan de pijnboom pitten erbij en schep goed om.


Aardappelen

Zie de blog over "De lekkerste gebakken aardappelen".
De geschilde versie.



Knoflook tomaten 

3 biologische tomaten, gehalveerd
3 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd
1 el oregano
Peper/zout
Olijfolie
Leg de tomaten in en oven schaaltje en doe de knoflook teentjes ertussen. Strooi de oregano eroverheen, ook wat peper en zout. Schenk ongeveer 2 el olijfolie over de tomaten en zet 10 a 15 min in de oven.
Haal eruit en knijp de knoflook uit over de tomaten.


Gehaktballetjes

400 gram bio rundergehakt
1 el komijn
1 thl kaneel
Snuf chilipoeder (of naar smaak)
1½ th zout
Scheutje (soja)melk

Doe alle ingredienten in een kom en kneed met je handen goed door elkaar. Naar gevoel melk erbij zodat het niet te droog wordt.
Dan draai je kleine balletjes (ter grootte van een walnoot), heel rustgevend werkje vind ik zelf altijd.

Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de balletjes zo’n 7 a 8 minuten (te lang = droog!!), goed om en om scheppen tussendoor.

2 opmerkingen:

  1. Hier een recept van een echter originele stoofpot uit Brasil.

    Feijoada
    Beoordeel dit | Lees (1) Makkelijk
    Voeg een foto toe 1 van 1
    Foto van: bisschop
    Recept van: bisschop
    Heerlijke Braziliaanse stoofpot van bonen en verschillende soorten vlees voor 12 personen.
    Klaar in 2 uren 30 minuten
    Ingrediënten
    Porties: 12
    750 gr verse worst
    750 gr katenspek
    750 gr varkensfiletlapjes
    1,5 chorizoworst (bijv. van Stegeman®)
    750 gr sucadelapjes
    olijfolie
    8 teentjes knoflook
    3 dikke uien
    2 eetlepels koriander
    2 theelepels komijnzaadjes
    3 laurierblaadjes
    zeezout en peper uit de molen
    1 liter bouillon
    4 potten (van elk ong. 400 gr) bruine bonen
    1 kg witte of zilvervliesrijst
    groentebouillon (om de rijst in te koken)

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 2 uren
    1. Verse worst, katenspek,sucadelapjes en varkensfiletlapjes in grove stukken snijden. Chorizoworst in plakjes van een halve cm snijden.
    2. Olijfolie in een grote braadpan heet laten worden, alle soorten vlees toevoegen en rondom bruin braden.
    3. Vervolgens alle kruiden en de bouillon toevoegen, aan de kook brengen, deksel op de pan en warmtebron terugdraaien. Laat langzaam gaar stoven, maar niet te lang, want het vlees mag niet uit elkaar vallen.
    4. Vervolgens de bonen toevoegen met het sap, door elkaar scheppen en goed doorwarmen. Eventueel binden met allesbinder. Op smaak brengen met zeezout en peper uit de molen.
    5. Ondertussen de rijst koken in groentebouillon.
    6. Serveren met guacamole en tortillachips (nacho cheese)
    Tip
    Heerlijk met een goed glas Braziliaanse wijn bijv. Rio Sol cabernet sauvignon/syrah.

    Wilbrasil

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zo dat lijkt me stevige kost :) wel lekker volgens mij. ga het binnenkort eens maken!

      Verwijderen