zondag 3 februari 2013

De lekkerste gebakken aardappelen


Gebakken aardappels..wie houdt daar nou niet van? Helaas zijn er tegenwoordig nog maar weinig mensen die ze echt zelf 'maken', waarmee ik bedoel: niet voorgesneden uit een zakje.
Het is juist zo simpel en vele malen smakelijker om het zelf te doen, gewoon van hele aardappelen. 

Ik heb 2 versies die het bij mij aan tafel erg goed doen, met schil en zonder.
Het voordeel van met schil (wel graag van biologische aardappelen zodat je geen bestrijdingsmiddelen ed zit te eten) is dat je nog extra vitaminen en mineralen binnenkrijgt!

Ik hoop dat het in de smaak zal vallen!

Gebakken aardappelen met schil

Kilootje Bio aardappelen goed schoonboenen daarna in grove stukken hakken
3 el olijfolie
peper/zout
eventueel el paprikapoeder


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de schoongemaakte stukken aardappel in een braadslee, giet de olie erover en hussel alles met je handen door elkaar zodat alles goed onder de olie zit en voeg dan peper/zout en paprikapoeder toe, hussel weer goed en zet dan ongeveer 45 minuten in de oven.
Iedere 15 minuten goed omscheppen.
Na 3 kwartier moeten ze goudbruin en gaar zijn, enjoy!


Gebakken aardappelen zonder schil

Kilootje biologische aardappelen, geschild en in blokken gesneden
3 el olijfolie
peper/zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de aardappelblokken in een pan met wat water en kook zo'n 6 minuten.
giet goed af en zet nog even kort terug op de warmtebron zodat het vocht verdampt. Schud daarna de pan goed heen en weer, de aardappelen worden hierdoor wat kruimig en zullen daardoor straks een heerlijk krokant laagje krijgen.
Doe de blokjes in een braadslee en voeg de olie toe, hussel goed door elkaar zodat alles bedekt is.
Voeg peper en zout toe en hussel weer, zet daarna in het midden van de oven voor ongeveer een half uur.
Iedere 10 minuten goed omscheppen. Na half uur checken of aardappels lekker krokant en gaar zijn ,zo niet dan nog 10 minuten extra (en/of richel hoger in oven plaatsen.)
Direct vanuit de oven serveren.

# Bij de tijden ben ik afgegaan op mijn eigen hetelucht oven, iedere oven werkt anders dus hou het wel in de gaten, bij de een zal het wat langer nodig hebben bij de ander wat korter.

2 opmerkingen:

  1. Gisteren de versie met schil gemaakt. Dat komt vaker op tafel want het is heerlijk èn super gemakkelijk om te maken!
    Dank je voor alle lekkere recepten Jen.
    Groetjes, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat goed om dat te horen As! Leuk dat je het hebt uitgeprobeerd :)

      Verwijderen