donderdag 7 februari 2013

Pompoensoep


Het is weer herfst, pompoenseizoen! Ik ben gek op deze heerlijke en veelzijdige groente. Vaak maak ik er soep van, omdat dat hier in huis het meest gewaardeerd wordt, maar je kan er werkelijk alle kanten mee op.

Daarnaast is het ook nog eens een heel gezonde groente die vol zit met vezels, vitamine B2, vitamine C, ijzer en caroteen. Ook heeft pompoen een heilzame werking op je darmen, het zou zelfs ontstekingen verzachten.

Het klaarmaken van pompoen vinden veel mensen een heel gedoe, maar op zich valt dat wel mee. Je hoeft hem namelijk niet te schillen, dus is het alleen een kwestie van snijden, pitten verwijderen en in blokjes hakken. De schil wordt zacht tijdens het koken of bakken in de oven en bevat heel veel vezels dus is het juist aan te raden hem erop te laten zitten.

Het is wel zo dat naarmate het pompoenseizoen vordert de schil wat houteriger wordt. Na februari is het aan te raden de schil er wel af te halen omdat het dan niet echt goed meer te verteren is.

Het recept voor deze soep is lekker simpel en de smaak is echt subliem!


Pompoensoep

1 pompoen, van zaden ontdaan in stukjes van ong 1 cm

2 kleine appels of 1 grote, geschild en in stukjes gesneden
2 cm gember, geschild en fijngesneden
1 of 1/2 rood pepertje, ontdaan van zaadlijsten, klein gesneden
1 sjalotje klein gesneden
1 knoflookteen geperst
1 el ketoembar
1 thl kaneel
1 a 1,5 liter goede bouillon (hoeveelheid hangt af van de grote van de pompoen)
Olijfolie
peper/zout
Fruit de ui, knoflook en rode peper samen op laag vuur. Voeg na paar minuten de gember toe met de ketoembar en kaneel. Roer goed door elkaar en laat 5 minuten sudderen, kijk uit dat het niet aanbrandt!
Voeg dan de pompoenstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Doe de appel erbij en roer nogmaals.
Giet dan de bouillon erbij, zoveel dat alles net onderstaat, en laat het aan de kook komen. Laat het geheel ongeveer 40 minuten koken tot de pompoen helemaal gaar is.
Pureer met de staafmixer en proef daarna op peper en zout. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten