vrijdag 15 maart 2013

Spinazie Quiche

Vrijdag...bijna weekend...en wat een prutweer zeg! Vorige week nog lente, nu weer winter! Maart roert daadwerkelijk zijn staart zeg maar...
Mijn middelste zoon had bedacht dat hij graag pannekoeken wil eten vanavond. Geen probleem die maak ik voor je. Maar aangezien papa daar niet zo van houdt en de jongste ook niet, maak ik voor hen een spinazie quiche (mama gaat namelijk lekker tapas eten!).
Makkelijk te maken en groenten omhuld met bladerdeeg doet het altijd goed op de een of andere manier. :)

Spinazie Quiche

1/2 pakje ontbijtspek of kalkoen bacon (voor vega's: stuk of 5 zongedroogde tomaatjes op olie in reepjes)
8 plakjes glutenvrij of spelt bladerdeeg, ontdooid of zelf deeg maken
olijfolie (of kokosolie)
1 ui, in kleine stukjes
150 gr fetakaas(wel de echte graag, die niet witte 'nep' kaas zonder smaak)
1 citroen, schoongeboend
1 pak biologische bladspinazie (450 gr) ontdooid
1 ei, gesplitst
peper/zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het ontbijtspek in een koekenpan met een beetje olie tot het net knapperig begint te worden. Haal uit de pan en leg even op een keukenpapiertje. Doe in dezelfde pan de ui en fruit deze zo'n 7 minuten.
Rasp de schil van de citroen.

Doe de ontdooide spinazie in een zeef en druk het vocht er zo veel mogelijk uit.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er 4 ontdooide vellen bladerdeeg op, maak een mooi vierkant, laat de randen iets overlappen en druk goed vast.
Verkruimel de feta en verspreid de helft op het bladerdeeg.
Doe de spinazie in een kom met het spek, citroenrasp, de ui, het eiwit, een 1/2 thl peper en een 1/2 thl. zout. Meng dit met je handen goed door elkaar.

Verdeel het mengsel over het deeg en doe daaroverheen de rest van de feta, laat overal een centimeter vrij bij de randen.
Dek af met de overige 4 plakken bladerdeeg. Roer het eigeel los en bestrijk de deegranden hiermee en vouw ze dan dicht. Maak met een vork strepen in het deeg. Bestrijk alles met eigeel.

Bak in het midden van de oven ongeveer 40 minuten.
Check regelmatig of de bovenkant niet te hard gaat (anders afdekken met aluminiumfolie.

Lekker met bijvoorbeeld een simpele tomatensalade!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen