zaterdag 9 maart 2013

Echte Lasagne


Het is weekend, vies weer buiten...echt een dag om lang in de keuken te staan wat mij betreft! (maar goed, ik kan iedere dag wel lang in de keuken staan...haha)
Vanmiddag krijgen we eters op bezoek, met kids dus wat gaan we dan maken. Nou lasagne lijkt me dan wel een goede optie. Manlief ook blij want die is er gek op. Ik maak het alleen niet zo heel vaak omdat het nogal wat werk is. Echte lasagne is voor het weekend, je moet de tijd nemen anders wordt de bolognesesaus niet zacht genoeg en kunnen de smaken niet goed mengen.

Dussss hier komt het recept...schrik niet van de lijst met ingredienten of alle handelingen, ja ik geef toe, het is wat gedoe, maar geloof me het is het meer dan waard! Na deze lasagne wil je noooooit meer die uit een pakje!! :)
Lees eerst het hele recept door, das wel zo handig met het plannen van alle handelingen.

Tip 1: Als je wat minder koolhydraten wilt eten bij dit toch al vrij zware gerecht dan kan je de lasagnebladen vervangen door plakken geroosterde courgette en/of aubergine. Je wast en snijdt de courgette/aubergine en snijdt deze in de lengte in plakken van 1/2 cm. Rooster ze in een grillpan aan beide zijden ongeveer 2 minuten. Je gebruikt dan deze plakken groenten in plaats van de pastavellen. Het gerecht wordt hierdoor wel wat natter, hou daar rekening mee.

Tip 2: Je kan het geheel nog wat minder zwaar maken door de kaassaus zonder kaas te maken :). Huh zal je nu denken, kaassaus zonder kaas, is ze helemaal gek geworden!! Nou een beetje, maar het werkt echt. Je kan dan de witte saus maken, maar in plaats van parmezaanse kaas voeg je edelgistvlokken toe. Veganisten gebruiken dit vaak als ze een kaasachtige smaak aan een gerecht willen toevoegen. Zelf heb ik het laatst door crackers gedaan en het was heerlijk. Je gebruikt dan zo'n 20 gr edelgistvlokken, die roer je door de saus en daarna proef je of er nog meer bij moet. Je zal versteld staan hoe lekker het is.

Lasagne

olijfolie
500 gr biologisch rundergehakt
2 uien
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
1 flinke wortel
1 hand verse basilicumblaadjes
200 gr ontbijtspek
1 blikje tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes
150 ml witte wijn
1 laurierblaadje
zout/peper
100 gr parmezaanse kaas, geraspt
750 ml (lactosevrije) melk of rijstmelk
50 gr kokosolie, olijfolie of boter
50 gr glutenvrije bloem (bijv rijstbloem) of speltbloem
1/4 thl nootmuskaat
1 bol mozzarella
1 pak glutenvrije lasagnebladen (of volkoren of spelt)

Maak eerst de saus, die moet uiteindelijk 1,5 uur pruttelen dus begin op tijd aangezien de lasagne ook nog zo'n 40 minuten in de oven moet.

Verwarm een hapjespan (of braadpan) met wat olie en voeg het gehakt toe. Zet het vuur aardig hoog, het gehakt moet lekker bakken. Roer regelmatig met een houten lepel. Na ongeveer 10 minuten is het klaar, doe het gehakt dan in een schaal. (of bord)
Terwijl het gehakt op het vuur staat ga je met de groenten aan de slag. Doe de bleekselderij, ui, wortel en knoflook in grove stukken in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulse knop zodat de groenten fijngehakt worden. (heb je geen keukenmachine dan zal je alles met de hand heel fijn moeten snijden en iets langer moeten koken)

Doe het ontbijtspek in de pan waar eerder het gehakt in zat en bak het spek tot het krokant begint te worden.Voeg nu de groenten toe en zet het vuur laag en laat het geheel zo'n 10 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Nu kan het gehakt er weer bij, samen met de basilicumblaadjes, de tomatenpuree, het laurierblad en de witte wijn. Roer heel goed door en laat paar minuutjes sudderen en inkoken. Voeg nu 150 ml melk en de tomaten uit blik toe plus nog 100 ml water. Roer goed door een breng op smaak met zout en peper.

Leg de deksel schuin op de pan en laat 1,5 uur sudderen, onder af en toe roeren, totdat het vlees mals is en de saus lekker dik. Proef dan op peper en zout.

Dan de witte kaassaus maken:

Doe 600 ml melk met de boter in een middelgrote pan, zet het vuur half hoog en doe de bloem erbij. Roer goed met een garde of sausgarde tot de saus aan de kook komt en glad is geworden. Zet vuur dan laag en voeg 2/3 deel van de geraspte parmezaanse kaas toe en 1/4 thl nootmuskaat. Roer goed en proef op peper, zout en nootmuskaat. (of doe zoals in tip 2)

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pak een grote schaal om de lasagne in samen te stellen, doe dit als volgt:
Start met een laag bolognesesaus, daar overheen wat kaassaus, leg een laagje lasagnebladen daarop. (of doe zoals in tip 1)
Maak nu verder zo af: bolognesesaus, kaassaus, pasta.
De laatste laag moet de kaassaus zijn, zorg dat er nog genoeg is om alles te bedekken.
Scheur de mozzarella aan stukken en leg deze bovenop de kaassaus en strooi het restant van de parmezaanze kaas er ook over.

Zet in  het midden van de oven voor 40 minuten. Controleer of het gaat is door met een scherp mes erin te prikken, geen weerstand betekent dat het goed is. Check wel na 30 minuten of de bovenkant niet te hard gaat, anders kan je deze afdekken met aluminiumfolie.

Laat de lasagne even rusten voordat je hem serveert.
Lekker met een tomatensalade met zwarte olijven!

2 opmerkingen:

  1. Gister deze heerlijke lasagna gemaakt met de tip van de gistvlokken. Dit was volgens mijn man verassend lekker (miste misschien wat pit, maar dat kan hij ook zelf nog toevoegen hé!!).. Wel heel zoet, snapte we niet zo goed, maar de kids waren er happy mee ;).. Thanks voor je lekkere recepten!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Chris,
      leuk dat je de recepten op mijn Blog uitprobeert! Ja deze lasagne is hier thuis ook een hit, met kaas of met edelgist is om het even :).
      Wel apart dat jullie zo'n zoete smaak ervaren, kan me dat zelf niet herinneren. Snel nog maar eens maken dan en daar eens op letten.
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen