zaterdag 9 november 2013

Pittige tomatensoep


Het begint nu echt kouder te worden buiten, je merkt het vooral in de ochtend, bbbrrrr, niks voor mij hoor. Ik zie zelfs al mensen in hun winterjas rondlopen, maar op de een of andere manier vertik ik het altijd om die voor december van de vliering te vissen... Alhoewel het op de fiets wel behaaglijker zal zijn dan met mijn huidige 'tussen' jasje.

Maar goed, vandaag is er zowaar zon en is het droog! Dat is een hele verademing na de grauwe en natte week die achter ons ligt. Echt behaaglijk is het niet qua temperatuur, maar als je uit de wind loopt in de zon dan is het prima vertoeven buiten.

Als je dan even buiten bent geweest (om bijvoorbeeld even je kinderen uit te laten haha) dan is het heerlijk om thuis te komen en je te verwarmen aan een pittig soepje. Aangezien ik niet veel meer dan tomaten in huis heb op dit moment is de keus snel gemaakt: heerlijke pittige tomatensoep die in een handomdraai klaar is.

Omdat zelfs het aantal tomaten niet echt toereikend is heb ik de soep aangevuld met een blik tomatenblokjes. Mocht je wel genoeg tomaten hebben dan kan je het aantal gewoon verdubbelen.

De cayennepeper prikt lekker in je keel als je een hap hebt genomen, niet enorm, maar net genoeg om het te voelen en de warmte ervan te ervaren. Dus maken die soep, dan lekker naar buiten en als je dan weer thuiskomt wacht er een heerlijke verwarmende lunch!

Hieronder het recept, enjoy!


Pittige tomatensoep

5 tomaten, door midden gesneden
1 blikje (bio) tomatenblokjes
3 tenen knoflook, plat gedrukt in het velletje
1 rode ui
0,6 ltr bouillon
2 thl komijn
2 thl gemalen koriander
1/2 thl cayenne (of iets meer als je het kan hebben)
2 thl oregano
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de tomaten op een bakplaat bekleedt met bakpapier met de snijkant omhoog. Strooi de oregano over de tomaten en druppel er 2 thl olijfolie overheen. Leg de geplette knoflookteentjes erbij. Zet 20 minuten in de oven.

Doe wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg dan de komijn, koriander en cayenne toe en fruit een minuutje op laag vuur mee. De blokjestomaat uit blik mogen er nu bij, roer alles goed door elkaar.

Haal ondertussen de tomaten uit de oven en druk de knoflook uit de velletjes.
Voeg de geroosterde tomaten en knoflook toe aan de soep tezamen met de bouillon. Breng aan de kook en roer goed door. Laat 5 minuutjes pruttelen op laag vuur.
Pureer nu het geheel tot een mooie rode soep en proef op peper en zout.

Garneer met wat takjes peterselie.



2 opmerkingen:

  1. De tomaatjes liggen weer in de oven om deze heerlijke soep te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee Marga! Ik ga hem vandaag ook weer eens maken!
      Fijne dag.
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen