dinsdag 12 november 2013

Chippies


Er zijn van die dingen die ik in mijn hoofd al meerdere malen heb gemaakt, maar in het echte leven ben ik er nog nooit aan begonnen... Kennen jullie dat? Een soort afkeer of wellicht is het faalangst omdat je het nog nooit eerder gemaakt hebt en het lastig lijkt of teveel gedoe?

Nou ik heb dat dus met chips. Waarom zou je zelf in de keuken gaan staan te pielen als je voor nog geen euro in de winkel een grote zak kunt kopen? Maar ja, een blik op de ingredienten lijst van chips met smaakjes en daar heb je de reden om zelf te gaan prutsen! Ppppfff bomvol E-nummers, suikers, veel zout en aroma's die niet bij naam worden genoemd (E621 dus). Nee ik koop meestal geen chips en als ik het koop dan de gewone saaie chips, waar dan alleen aardappel, zout en olie in zit (ook niet heel gezond maar dan het minst slecht van 2 kwaden zeg maar)

Er is nog een reden dat ik liever geen geen chips in huis haal: ik ben namelijk een soort van ruggengraatloos als het op chips aan komt....ja echt, ik geef het toe, chips is mijn zwakke plek. Ondanks het feit dat ik er altijd steevast last van krijg, als er een zak in huis is dan gaat ie op! Ik schaam me diep. En ik baal daarna nog meer omdat ik dan met de gevolgen ervan zit. :( Ik denk zelfs dat ik chips nog lastiger vind te weerstaan dan suiker.


Dus tja, dan toch maar eens zelf maken om te kijken hoe ik daar op reageer. Het voordeel is ook dat het best eventjes werk is en je niet direct enorme hoeveelheden maakt. En op is dan op en je maakt toch niet zo snel nog meer erbij.

Dit weekend had mijn oudste trek in chips, wat ik uiteraard niet in huis had. Ik had nog wel 3 aardappelen liggen. Ik ben over mijn weerstand heen gestapt en ben zelf dus chips gaan maken! Woehoe dat had ik eerder moeten doen! Ja ik geef toe, je bent even aan het prutsen (maar dat vind ik meestal niet zo erg), maar ze zijn dan ook wel errug lekker uitgevallen! Het is het dubbel dwars waard. 

Je kan natuurlijk eindeloos varieeren met de kruiden, doe wat je zelf lekker vindt. Ik heb paprikachips gemaakt, maar je kan ook gewone chips maken of kruiden gebruiken die jezelf heel erg lekker vindt, mogelijkheden te over!
Ik bak ze natuurlijk in de oven en niet in de frituurpan (die heb ik niet eens), ik was al met al denk ik een half uurtje tijd kwijt voor de eerste sessie. Het paste bij mij namelijk niet in 1 keer want ik heb niet zo'n grote oven.

Ik geef hieronder in het recept mijn tijden aan, het kan zijn dat het bij andere ovens anders werkt. Blijf ten alle tijden bij de oven in de buurt en check vaak, want het kan opeens hard gaan en dan verbranden ze wat zonde is! (en wat mij gebeurde bij de 2e ronde...)
Dit kan je ook met zoete aardappelen maken lijkt mij (moet ik nog uitproberen) en je kan op deze manier ook groentenchips maken van pastinaak, wortel, bietjes etc. Dan zit je nog gezonder te snacken!!

Enjoy!


Chips

3 aardappelen, in hele dunne plakjes gesneden of geschaafd
3 el olijfolie
1 flinke thl paprikapoeder
1/2 thl komijn
snufje knoflookpoeder
snufje gemalen peper
zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Dep de plakjes aardappel goed droog met een theedoek of keukenpapier en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Meng in een kommetje de olijfolie met de paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder en peper en roer goed. Pak een siliconen kwastje (of een andere) en kwast de aardappelschijfjes hier licht mee in.
Zet ze nu voor 9 minuten in de oven en kijk dus regelmatig.
Haal na 9 minuten uit de oven en draai de plakjes om. Kwast ze wederom heel licht in met het oliemengsel en zet ze terug in de oven. Bij mij waren ze na 7 minuten klaar en begonnen ze donker te worden.
Haal dan uit de oven en leg de plakjes op wat vellen keukenpapier zodat het overschot aan olie wordt opgenomen.
Doe ze als ze afgekoeld zijn (wat snel is) in een kommetje en strooi er wat zeezout over en dan is het smullen maar!



8 opmerkingen:

  1. Wouw die zien er wel heel mooi uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, dat ziet er verrukkelijk uit!! en heel veel herkenning in je verhaal...suiker kan ook ik makkelijk laten staan, maar chippies????ho maar.... Dus ben ik heel erg blij met je recept en ga het zeker proberen. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helga, leuk dat je reageert!
      Ja erg he die hartige trek.... :) ben benieuwd wat je van de chips vindt, succes met maken.
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  3. blijven ze krokant als je ze niet dadelijk opeet ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. uuuuh dat antwoord moet ik je schuldig blijven want ze waren hier binnen mum van tijd op (tja 3 jochies he haha) maar wellicht als je ze na afkoelen in een luchtdichte doos bewaard...

      Verwijderen
  4. Ik heb ze gewoon als avondmaaltje gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is ook een goed idee patricia! Zullen mijn kinderen geweldig vinden :)

      Verwijderen