dinsdag 21 januari 2014

"Platbrood"


De laatste tijd lees ik veel kookboeken over het Paleo dieet, of dieet, eigenlijk meer de Paleo manier van eten en leven. Erg interessant moet ik zeggen en de recepten spreken me ook erg aan.
Nu ben ik niet echt zo'n fan van een bepaalde stroming volgen (zoals Atkins, South Beach, Gokken, Dr Frank, Beppen etc) ik ga over het algemeen gewoon af op hoe mijn lichaam reageert op voeding.

Wel kijk ik graag naar de recepten en daar haal ik dan weer uit wat ik leuk vind of wat me lekker lijkt. Soms pas ik dingen aan, soms ook niet. De laatste tijd heb ik helaas weer veel last van mijn Crohn gehad waardoor ik toch weer even streng moet zijn met eten. Ik heb gemerkt dat zetmeel een boosdoener is, helaas....want zetmeel zit in heeeeeel veel dingen!!

Ik at al glutenvrij, maar merkte toch steeds dat ik last had als ik lekkere koekjes had gemaakt van rijstmeel, of kastanjemeel of andere soorten glutenvrije meel. Balen!! Het enige waar ik goed op reageer zijn amandel- en kokosmeel. Dus tja, dan maar daar maar weer meer mee aan de slag. (wat absoluut geen straf is hoor, begrijp me niet verkeerd :) )

Dit recept kwam ik tegen op Pinterest (echt een walhalla voor kookgekken!!), supersimpel en heel erg smakelijk. Je kan zoveel met bloemkool, dat heb ik echt nooit geweten. Gisteren heb ik er bijvoorbeeld rijst van gemaakt en het bij mijn nasi gegeten, dat was verrassend lekker. Met het restant heb ik dus vandaag 'platbrood' gemaakt om bij mijn soep te eten. Ook kan je er een pizzabodem van maken, dat ga ik binnenkort ook nog doen.

Een vriendin van mij die mee at kon niet raden dat het van bloemkool gemaakt was! Dus als je bang bent dat het teveel naar bloemkool smaakt, dat doet het dus niet :).


"Platbrood"

1/2 bloemkool, in de keukenmachine tot kleine korrels gemaald of anders handmatig geraspt
1/2 bol mozzarella
1 ei 
1 eiwit
1 thl oregano
1 thl basilicum
1/3 thl zout
1 thl uipoeder
1 thl knoflookpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop het ei en het eiwit eventjes op. Doe dan alle andere ingrediënten erbij en schep goed door elkaar tot het een goed vermengde massa is geworden. 
Leg op een bakplaat een stuk bakpapier en spreid het mengsel hier op uit. Maak het met je handen platter, zo'n 1/2 cm dik, max!
Zet 30 minuten in de oven.
Haal er nu uit, leg een ander stuk bakpapier erop en draai het geheel om. Haal het eerste bakpapier eraf en zet nu nog 10 minuten terug in de oven, zodat beide kanten mooi gaar en bruin worden.
Snij in repen en serveer bijvoorbeeld bij soep, maar ook gewoon zo tussendoor is het niet te versmaden!

Enjoy!

15 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Een beetje in het midden blijft het zacht. Maar hoe dunner je het maakt Hoe knapperiger het zal zijn.

      Verwijderen
  2. Ik ga hem vanavond proberen, maar alvast bedankt voor het delen :) Wilde je sowieso even bedanken voor al je recepten (ik reageer dus eigenlijk nooit, maar ik dacht: nu doe ik het). Je maakt mijn leven serieus een stuk leuker met al je recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi wat ontzettend leuk om zo'n berichtje te krijgen! Dank je wel 😊 fijn dat mijn recepten je goed doen en helpen.
      Ik hoop dat dit recept je ook bevalt Ik heb het zelf vanmiddag ook weer gemaakt.
      Dank voor je reactie, maakt mijn avond helemaal goed 👍
      Groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  3. Klinkt lekker! Wanneer voeg je de mozzarella toe?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zoowwww lekker !! :-) Alleen wel last van ernstige winderigheid na het eten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ooww das niet de bedoeling natuurlijk! Heb je dat vaker na het eten van bloemkool? Het zou ook door de kruiden kunnen komen, maar dan lijkt het me dat je er vaker last van hebt ook bij andere gerechten?
      Wel fijn dat ze in de smaak vallen! :)

      Verwijderen
  5. Kan het ook met brocolli?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik denk het wel, heb het zelf nooit geprobeerd maar ben er nu wel nieuwsgierig naar!

      Verwijderen
  6. Het was echt suuuuper lekker! Volgende keer ga ik ook variëren met olijven en/of zongedroogde tomaatjes en misschien nog een heel klein handje geraspte kaas er overheen. Als pizzabodem is hij volgens mij ook perfect!
    Ik heb gisteravond de ene helft van het brood nog warm met wat kruidenkaas bij de soep gedaan, maar ook zonder iets erop is het heerlijk.
    De andere helft heb ik net als lunch opgegeten, verdeeld in 2 stukken als een soort wraps. Echt een aanrader!
    De ene heb ik met tonijn, (mislukte ;)) paleo mayo, zwarte olijven, komkommer en verse spinazie belegd en de andere met een plak gerookte kip, avocado en ook komkommer en spinazie. HEERLIJK!
    En handig dus, 2 maaltijden in 1 klap :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooh dat klinkt goed zeg al die variaties en het ook anders gebruiken van het platbrood. Pizzabodem kan ook perfect inderdaad maar als wrap had ik nog niet aan gedacht! Ga ik binnenkort ook eens proberen.
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  7. Ik neem aan dat je de mozzarella eerst heel fijn snijd ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik scheur de mozzarella in stukjes en voeg het dan toe.

      Verwijderen
  8. Nog wat parmesaan erbij en Italiaanse kruiden en je hebt 'n heerlijk hapje voor tussendoor!

    BeantwoordenVerwijderen