vrijdag 7 maart 2014

Double Chocolate Cake


Hier het recept voor de meest vurrukkullukku chocolade cake die ik ooit heb gegeten!! Hij is zo yummie, zo smeuïg en zo cake-achtig! Voor een glutenvrije cake is dit echt een toppertje kan ik je zeggen. Mijn verjaardagsvisite gisteren vond hem ook niet te versmaden. Er is dan ook niets meer over...

Morgen maar weer een nieuwe maken voor het weekend :).
De cake is zo gemaakt, moet een uurtje in de oven en dan even afkoelen. Het wachten duurt nog het langst en is ook het moeilijkst! Hij is vrij van noten, wat voor sommige ook wel fijn is en de structuur is zoals bij normale cake.Vanwege de visite heb ik hem iets zoeter gemaakt dan ik normaal zou doen, maar ook niet overdreven hoor.

Het is eigenlijk een toevalstreffer deze cake...ik ging namelijk voor een bosbessen cheesecake als verjaardagstaart. Maar....die is mislukt! (ja dat overkomt mij vrij regelmatig) Die staat nu in de vriezer om dienst te doen als ijs-cheese-cake-taart :) want opstijven in de koelkast deed hij niet. De verhouding tussen vloeibare ingrediënten en vaste had ik niet goed ingeschat. Ach, niet getreurd, nu hebben we een lekker toetje!
Omdat ik tijdens het maken van de cheesecake al het gevoel had dat ik iets verkeerd had gedaan heb ik vlug nog deze cake in elkaar geflanst. En ik ben zooo blij dat ik dat gedaan heb!!

Mijn verjaardag gisteren was een heerlijke dag met prachtig weer. Ik vierde het niet echt, maar heb toch nog aardig wat visite gekregen. Ben ook vreselijk verwend met mooie cadeaus! Ik heb onder andere een ijsmachine gekregen (jiihaaa dat wordt heerlijk deze zomer!) en een Dehydrator! Echt super, kan ik van alles gaan uitproberen in de keuken, ik hoef me niet te vervelen :). 
Jullie ook nog allemaal bedankt voor de felicitaties via Facebook, hartstikke leuk!

Maar goed ik zal jullie niet langer in spanning houden en het recept hieronder gaan neerzetten.

# Let wel op: deze cake is gebaseerd om mijn eigen smaak wat zoetigheid betreft en ik eet niet heel erg zoet. Het kan dan zijn dat de cake te puur smaakt als je dat niet gewend bent. In dat geval kan je voor een minder pure chocola kiezen en wat meer zoetmiddel toevoegen.


Double Chocolate Cake

80 gr kokosmeel
3 el cacao
120 gr kokosolie of roomboter of ghee, gesmolten
80 ml kokosnectar of honing of ahornsiroop (60 ml zal denk ik ook al voldoende zijn)
90 ml kokosmelk
6 eieren
1/2 thl zuiveringzout
1 thl appelciderazijn
1 reep pure chocola (minimaal 70%, ik heb 92% gebruikt) klein gehakt
handje geraspte kokos

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Roer met een garde de eieren goed los tot het een egaal geheel is. Voeg dan de kokosnectar (honing of ahorn) toe en meng goed. Doe dan de kokosmelk en de gesmolten kokosolie/roomboter/ghee erbij en roer er goed door samen met de appelciderazijn.
Doe dan nu het zuiveringszout, cacao en kokosmeel erbij en schep alles goed om met een houten lepel. Zorg dat het een goed beslag wordt, maar roer niet al te lang. Spatel als laatste de chocoladestukjes erdoor.
Giet het beslag in een siliconen of gewone cakevorm die bekleed is met bakpapier. Zet ongeveer een uur in de oven. Ik heb na een half uur een stuk aluminiumfolie erop gelegd zodat de bovenkant niet te donker zou worden. 
Mijn cake kon er met 55 minuten uit.
Als de cake is afgekoeld strooi je de geraspte kokos er overheen.

Enjoy!

17 opmerkingen:

  1. Ik heb hem meteen gemaakt vandaag, morgen hier mijn verjaardagsvisite. Natuurlijk al even stiekem geproefd;-)
    De structuur is perfect, ik vind hem zelf net iets te puur (bitter) smaken, maar dat komt omdat ik nog niet zo gewend ben aan echt pure chocolade. Kwestie van oefenen en ik weet zeker dat ik hem morgenmiddag minder puur vind smaken...
    Grtjs
    Maaike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Maaike,
      Leuk dat je recepten van mijn Blog probeert!
      Ja ik kan me voorstellen dat je de cake wat puur vindt, zeker als je dat niet gewend bent. Ik eet al een hele tijd veel minder suikers en vind nu zelfs dingen vaak snel te zoet. Je kan anders voor een minder pure chocola kiezen of er wat meer zoetmiddel door doen.
      Succes!
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
    2. Hi Jenny,
      Inmiddels de cake al een paar keer gemaakt en nu ben ik ook gewend aan de pure chocoladesmaak. Hij is echt heerlijk, en elke keer lekkerder! Nu maar veel meer recepten van je gaan testen :-)
      Grtjs
      Maaike

      Verwijderen
    3. Goed om te horen Maaike! Het went echt die pure smaak zoals je ziet, veel mensen geloven dat niet. Ik vind de cake zelf een dag of zelfs 2 dagen later vaak nog lekkerder dan wanneer hij net klaar is ;)
      Ben benieuwd hoe andere recepten je bevallen.
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  2. Hoi Jenny,
    Ook al ben ik nog lang niet jarig, ik wil die vurrukkullukku chocolade cake ook wel proeven. Hij staat nu bij mij in de oven (met 60 ml ahornsiroop), nog even geduld. Nu nog snel amandelbonbons maken, want de vorige bonbons waren helaas te snel op.
    Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Leuk cadeau een ijsmachine, laat de zomer maar komen en ik wacht met smart op lekkere recepten.
    Groetjes Hilena.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Hilena,
      En hoe is de cake geworden? Ik hoop dat je hem zoet genoeg vond...
      Jaaa die amandelbonbons zijn ook heerlijk! Morgen post ik een recept voor een erg lekkere ontbijtkoek (zonder noten, gedroogd fruit of wat dan ook, speciaal voor de mensen die daar niet van houden) Misschien is dat ook wel wat voor jou? (of was het iemand anders zijn man die een kale ontbijtkoek wilde??)
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
    2. Ik vond de cake zoet genoeg, maar de kinderen helaas niet. Ik had dit keer teveel kokosolie gebruikt bij de amandelbonbons. Uit de malletjes gehaald en op nieuwe gesmolten met een lepeltje honing en flinke eetlepel zelf gemaakte amandelpasta er door heen. Omdat ik wat geraspte pure chocolade er boven ophad gedaan, smolt deze ook mee. Ze zijn nu lekkerrrrr. Ik laat ze wel in de vriezer, want dan blijven ze steviger ..... en minder snel op. De deur van de koelkast gaat iets vaker open ;-)

      Verwijderen
    3. Het was inderdaad mijn man die een kale ontbijtkoek wil, zal hem vandaag laten proeven.

      Verwijderen
    4. Oh dat klinkt goed Hilena die amandelbonbons op die manier! En inderdaad...de vriezer is iets veiliger dan de koelkast haha

      Verwijderen
  3. Klinkt goed! Zou ik een deel van de eieren kunnen vervangen door iets anders? Bijv. No Egg of eiwitpoeder of iets heel anders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus ik kan er niet veel zinnigers over zeggen. Op zich denk ik dat ei-vervanger zoals No Egg wel een goed alternatief zal zijn al heb ik er zelf geen ervaring mee.

      Verwijderen
  4. Hallo Jenny,
    De double chocolate cake is iid verrukkelijk .. met wat frambozencoulis een super dessert. Foto staat op mijn FB pagina.
    Groetjes, Cemile

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Cemile
      Oh dat klinkt heerlijk! Frambozen en chocola is een hemelse combi!
      Ik ga gauw even op je fb kijken om bij de foto te kwijlen :) en ik denk dat ik de cake vandaag voor mezelf ga maken als moederdag traktatie. .
      Grtjs Jenny

      Verwijderen
  5. Hi Jenny,

    is appelciderazijn echt nodig of kan dit evt vervangen worden?

    Groetjes Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Chantal
      Wel als je zuiveringszout gebruikt je kan het vervangen die wat citroen sap. Anders gebruik je gewone bakpoeder en dan kan je het weg laten.
      Grt
      Jenny

      Verwijderen
  6. Gisteren gemaakt en de smaak is perfect! Helaas wat droog dus volgende keer iets korter in de oven. Bedankt voor het heerlijke recept! Groetjes Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om te horen Chantal! Leuk dat je mijn Blog bezoekt!
      Grtjs Jenny

      Verwijderen