woensdag 12 maart 2014

Ontbijtkoek


Ja daar zijn we weer! Even een paar dagen Blog-pauze gehad. Druk weekend gehad met bezoek en verjaardagen enzo en daarnaast ook gewoon niet zo heel veel zin om in de keuken te staan. Dat kan je soms hebben, ik ook al komt dat niet vaak voor. Natuurlijk heb ik altijd wel recepten achter de hand om te posten, maar ook dat kwam er niet van.

Maar nu dus weer wel en ik geef jullie een recept voor ontbijtkoek....
Weer een recept voor ontbijtkoek?? Ja ik weet het, maar in mijn verdediging: de andere recepten op mijn Blog zijn kruidkoeken en dit recept is echt ontbijtkoek :) Ik kreeg laatst de vraag van iemand of ik ook een ontbijtkoekrecept had zonder gedroogd fruit en noten, niet iedereen houdt daar natuurlijk van. Nou dat had ik dus nog niet, maar nu wel!

Het is erg lekker geworden en uiteraard super simpel om te maken. De smaak komt aardig in de buurt van 'gewone' ontbijtkoek, maar dan natuurlijk een stukje gezonder. Hij blijft zeker een dag of 5 a 6 goed in een luchtdichte doos en is heerlijk om zo te eten of met een flinke dot roomboter. De hoeveelheid zoetmiddel is een beetje afhankelijk van wat je gewend bent. Ik zou het beslag gewoon proeven zodat je zelf kan bepalen of er nog wat bij moet of niet. (voor mijn doen heb ik hier aardig wat in gedaan, maar ik wilde zo graag dat de kinderen het ook lekker zouden vinden...en dat vonden ze ook!)


Ontbijtkoek

125 gr amandelmeel
25 gr kokosmeel
50 gr gesmolten kokosolie of roomboter of ghee
60 ml kokosmelk of melk naar keuze
75 gr kokosbloesemsuiker of palmsuiker 
2 eieren
1 flinke thl wijnsteenzuurpoeder
2 thl koekkruiden
1 thl kaneel
snuf zout
1/2 thl vanille (poeder van de boon)

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een kom het amandelmeel, kokosmeel, wijnsteenzuurpoeder, alle kruiden en de vanille. Schep goed door elkaar.
Klop in een andere kom de eieren goed los. Schenk de kokosmelk erbij en roer goed. Doe dan de kokosolie of roomboter erbij en de suiker en klop net zo lang tot het een egaal geheel is geworden.
Schep nu het meelmengsel bij de natte ingredi├źnten en roer met een houten lepel alles goed door elkaar.
Nu kan het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik.
Zet voor 50 - 60 minuten in de oven, dek na ongeveer een half uur af met aluminiumfolie anders wordt de bovenkant zo donker. De mijne stond 55 minuten in de (hetelucht) oven.

Enjoy!

8 opmerkingen:

  1. Hoi Jenny,
    Bedankt voor dit geweldige lekkere recept. Ik heb de ontbijtkoek gelijk gemaakt en hij is heerlijk. Deze komt bij mij favorieten.
    Groetjes Hilena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om dat te horen Hilena! Hoe vond je man het of heeft hij nog niet geproefd? :)

      Verwijderen
  2. Heb hem gemaakt en hij was werkelijk verrukkelijk. En nu proberen niet meer dan een plak per dag te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nic,
      Leuk dat je mijn Blog bezoekt! Fijn dat de ontbijtkoek bevalt, hier in huis is het ook een blijvertje. Je kan het ook per plak invriezen, dan heb je wat minder de neiging om er vaker van te eten! :)
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  3. Hij staat nu in de oven! Ben benieuwd, Ontbijtkoek is echt 1 van de dingen die ik erg mis, namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En Charissa?? Ik ben heel benieuwd wat je van de ontbijtkoek vond!?
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  4. Kan ik wijnsteenzuurpoeder ook ergens anders voor vervangen?
    Wat zorgt er nou voor dat de ontbijtkoek luchtig wordt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Raichi
      Je kan gewone bakpoeder gebruiken dat werkt hetzelfde.
      De eieren en het bakpoeder zorgen voor de luchtigheid.
      Ben benieuwd wat je ervan vindt!
      Grt
      Jenny

      Verwijderen