vrijdag 27 december 2013

Rozijnencake


Zo de kerstdagen zijn voorbij, oud en nieuw is in zicht. Ik hoop dat iedereen leuke en smaakvolle kerstdagen heeft gehad. Hier was het druk, maar gezellig en we hadden een geweldig buffet.

1e Kerstdag vieren wij altijd met een groep van zo'n 18 man. Iedereen maakt dan iets, wat tot nu toe altijd erg lekker is. Ik kan niet altijd alles eten, maar dat geeft niet, dat is mijn eigen keus. Ik verwacht ook niet dat iedereen rekening gaat houden met mijn wensen, daar zorg ik zelf wel voor.

Dit jaar was ik erg moe en niet helemaal lekker in mijn vel dus had mezelf lichtelijk onttrokken aan het maken van grote hoeveelheden voedsel. Maar in de ochtend heb ik toch nog staan bakken.... Dit vooral aangezien mijn moeder Coeliakie heeft en niet tegen lactose kan, mijn schoonzusje en nog een paar anderen gezonder proberen te eten (waaronder ikzelf natuurlijk ook) dus leek het me wel zo prettig als er dan voor deze mensen ook iets lekkers voor bij de koffie was.

Ik had op de een of andere manier niet heel veel zin in een baksel met amandelmeel. Wellicht omdat ik het vaak gebruik dat ik wat anders wilde, maar ik had er gewoon geen zin in. Maar wat dan wel? Ik merk namelijk dat als ik rijstmeel, teff, quinoameel of wat voor ander glutenvrijmeel gebruik ik daar toch wat last van heb... 
Dus dan maar kokosmeel. Een apart soort meel vind ik dat, je moet het uitgekiend gebruiken want voor je het weet is je baksel kurkdroog en valt het uit elkaar of het wordt een grote bonk.

In dit recept zit maar 80 gram kokosmeel en heel veel eieren wat het geheel luchtig maakt en tot mijn grote verbazing een echte sponzige cake-achtige binnenkant creëerde! Het is echt een verrukkelijke cake geworden! Zelfs de mensen die niet bewust gezonder eten vonden hem geweldig en konden niet geloven dat er maar zo weinig honing in zat en verder geen suiker :).

Oh ja en deze cake is ook geheel nootvrij te maken als je de pecannoten die ik bovenop erin heb gedrukt weg laat!

Hieronder het recept, enjoy!


Rozijnencake

80 gr Kokosmeel
120 gr gesmolten kokosolie of roomboter
150 gr rozijnen
Handje gojibessen
8 gehakte gedroogde abrikozen
50 ml honing of ahornsiroop
80 ml kokosmelk
6 eieren
1/2 thl zuiveringszout
sap van 1 citroen
Snuf zout
handje pecannoten (optioneel)

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng alle droge ingrediënten (kokosmeel, zout, zuiveringszout) in een kom.
Meng in een andere kom de eieren met de kokosolie, honing, citroensap en kokosmelk. Roer goed door elkaar.
Voeg nu de droge ingrediënten bij de natte en schep goed om. Nu mogen de gehakte abrikozen en rozijnen erbij, meng dit er door.
Spatel nu het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm en zet 45 tot 50 minuten in de oven.
(ik heb een heteluchtoven en daar moest ie 50 minuten in)
Laat daarna op een rooster helemaal afkoelen. 
Is prima een aantal dagen te bewaren, mits goed verpakt in folie of in een luchtdichte trommel.



12 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke cake! Link gekregen van mijn nicht (ben haar zeer dankbaar haha). En jou ook! Ik eet al bijna de helft van mijn leven (ben 31) suikervrij en sinds kort ook zoveel mogelijk glutenvrij. Nog nooit heb ik een cake gebakken met zo'n fijne structuur. Geweldig. Dank!

    Groet,
    Wieneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi wieneke
      Wat leuk dat je op mijn Blog terecht bent gekomen! Ja op deze cake ben ik best wel trots :) het heeft lang geduurd voordat ik deze structuur kreeg. Ga hem zelf vandaag ook weer maken.
      Goh je eet al lang suikervrij zeg mag ik vragen waarom je dat doet?
      Groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  2. Dat mag je vragen :) Vanwege mijn gezondheid; ik ben chronisch vermoeid en in mijn zoektocht naar meer energie heeft iemand dat mij jaren geleden aangeraden. Mijn dochter van 20 maanden geef ik ook geen suiker. Deze heerlijke cake is geweldig om haar voor te schotelen en zelfs de suikeretende visite die hier laatst was heeft er van gesmuld!

    Wieneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En heb je er ook baat bij dat je suikervrij eet?
      Zelf heb ik de ziekte van crohn en sinds 2 jaar let ik op mijn eten. Vind het soms nog wel lastig hoor... Er zijn zoveel verleidingen :)
      Mijn Blog en de reacties die ik krijg helpen mij ook om het vol te houden! En natuurlijk het feit dat ik merk dat mijn lichaam er goed op reageert.
      Mijn Kids geef ik ook zo min mogelijk rotzooi alleen die van 5 en 7 zijn soms moeilijk te overtuigen de jongste van 2 is met mijn voeding groot gebracht dus is veel makkelijker ;)
      Fijne dag nog wieneke en ik hoop dat je hier nog meer recepten vindt die je bevallen!

      Verwijderen
  3. Ik denk zeker dat het suikervrije eten me helpt. Maar dat is lastig zeggen, omdat ik ook veel ándere dingen heb geprobeerd om me beter te voelen. Ik voel me in ieder geval goed bij zo puur mogelijk eten en ben heel blij dat mijn dochter (vooralsnog) lekker gezond mee eet!

    Als ik nog eens iets heb gemaakt van deze site, zal ik weer reageren!

    Wieneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze staat nu voor de derde keer in de oven. Heerlijk!
    De vorige keer probeerde ik 4 eieren en 2 porties eivervanger met 20 gram meer cocosmelk. Dat pakte goed uit.
    Tot ik vandaag zag dat in de eivervanger (no-egg van Orgran) methylcellulose zit. Gatver ... dat is een rood e-nummer in mijn boekje.
    Dus toch maar weer terug naar de 6 eieren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh echt Patricia, dat meen je niet! ! Wat ze al geen zooi in stoppen. . Belachelijk gewoon!
      Gebruikte je de eivervanger voor een bepaalde reden, kan je niet goed tegen teveel ei?
      De cake is amazing hè is ook nog steeds mijn favoriet :)
      Grtjs
      Jenny

      Verwijderen
    2. De reden voor die 4 eieren was vooral omdat ik er toen maar 4 in huis had ;) Maar 6 is beter, net iets smeuiger :-)
      Ik ga van de week je zoutige crackers uitproberen.

      Verwijderen
  5. Ik heb hem nu voor de tweede keer gemaakt en hij is heerlijk! Alleen zakken al mijn rozijnen en abrikozen naar de bodem.. Hoe krijg jij ze zo mooi verdeeld?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat te horen!
      Ik werk op het laatst heel snel, wellicht dat dat helpt: ik maak het beslag en aan het eind schep ik de rozijnen enzo erdoor, ik meng goed maar niet al te lang. Dan direct het beslag in de vorm en hup de voorverwarmde oven in. Doordat het beslag dan direct in de warmte komt gaat het al stollen en blijft alles redelijk op zijn plaats.
      Maar wellicht heb jij dit ook gedaan, dan zou ik het niet kunnen verklaren...

      Verwijderen
  6. Ook ik ben inmiddels een groot fan van jouw blog. Eigenlijk ben ik er wel iedere dag op te vinden. Ik maak de koekjes, soepjes, snacks en natuurlijk de groentes. Vanmorgen eerst de havermout plaatkoek gebakken voor ontbijt en of lunch. Toen deze cake erachter aan...heerlijk. Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Thea,
      Wat leuk te horen dat je zo enthousiast bent over de recepten, daar doe ik het voor! :)
      Dit vind ik ook zo'n cake die altijd wel kan, de visite vindt het vaak ook erg lekker zonder dat ze dan door hebben dat ze een 'gezondere' variant eten!
      Veel kook- en bakplezier!
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen