maandag 23 september 2013

"Cheesecake" met chocobodem


Nou hier komt dan eindelijk het beloofde recept van de verjaardags-Cheesecake!
Had 'm eigenlijk vorige week al willen posten, maar door allerlei rondslingerende virussen is dat er niet van gekomen. Das altijd fijn met meerdere kinderen, het springt van de een op de ander en vervolgens ben je vaak zelf ook nog aan de beurt (ik dus gisteren).

Heel vervelend, maar niet onoverkomelijk en nu is iedereen weer in redelijke staat van doen.
De taart heb ik ondertussen 2x gemaakt (want mijn buurvrouw vond hem zooo lekker op de verjaardag van mijn man dat ze hem ook voor haar verjaardag afgelopen weekend wilde hebben) en de reacties zijn zo leuk en positief! Mensen kijken toch een beetje vreemd naar een zuivelloze "Cheesecake" en dan ook nog eens zonder geraffineerde suikers....dat kan toch niet lekker zijn?!?! Haa maar dat issie dus wel :)

Ik zal jullie niet langer ophouden met mijn gezwam, ik ga het recept hieronder zetten en hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij. Ik hoor het uiteraard graag van jullie! Oh en schrik niet van de lange lijst, het is werkelijk kinderspel om deze taart te maken.



"Cheesecake met chocobodem"

Bodem:
150 gr amandelen
40 gr havervlokken
1/2 reep pure chocola (min. 85%)
5 dadels, ontpit
2 el kokosolie, gesmolten
snuf zout
1 el water

Vulling:
375 gr rauwe ongezouten cashewnoten, minimaal een uur geweekt in warm water
80 ml kokosolie, gesmolten
80 ml honing, yaconsiroop of ahornsiroop
sap van 2 citroenen
snuf vanillepoeder

Topping:
1 el rauwe cacao
een handje geschaafde pure chocola

Bodem:
Maal alle ingredienten in een keukenmachine tot een plakkerig 'geheel'. Stort het in een taartvorm van 20 cm (of 2 van 10 cm) en druk het met handen goed op de bodem en maak ook opstaande randen (tot ongeveer de helft van de vorm de taart wordt niet heel hoog) Als dat klaar is dan zet je het even in de koelkast.

Vulling:
Maal wederom alles in de (schoongemaakte) keukenmachine tot een superglad geheel. Dit duurt wel een aantal minuten dus wees geduldig. Schraap tussendoor de zijkanten naar beneden zodat alles goed wordt meegenomen.
Als het een mooi glad mengsel is geworden dan schep je dit op de bodem in de taartvorm en strijk zo goed en kwaad als het gaat glad met de achterkant van een lepel.

Zet 2 tot 3 uur in de vriezer.

Topping:
Haal de taart uit de vriezer en haal voorzichtig de ring eraf. Zeef het cacaopoeder erboven en strooi dan de geschaafde chocola erop. 
Voila hij is klaar!

Mocht hij nou onverhoopt niet op gaan (wat ik me bijna niet kan voorstellen) dan kan je de taart afgedekt met folie in de koelkast een paar dagen bewaren.



10 opmerkingen:

  1. lijkt me heerlijk!
    Hoe groot is de chocoladereep?
    En is die dan wel vrij van suikers?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De chocoladereep die ik gebruik is 100 gr van vivani, 92% gezoet met kokosbloesemssuiker. Lagere percentages zijn gezoet met rietsuiker...je kan ook van loveshock de chocola gebruiken. het gaat dus om 50 gr.

      Verwijderen
  2. WAUW!! winkeltje beginnen met écht gezonden taarten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ik wou dat ik er de tijd voor had! :)
      Misschien wel een idee voor als de kinderen wat groter zijn :)

      Verwijderen
  3. Ik ga hem woensdag samen met Lenie maken ! Dus deze en niet die met banaan !
    Je hoort wel hoe hij geworden is.
    x

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb de taart gisteren gemaakt en moet zeggen dat ik de taart vandaag lekkerder vind dan gisteren. Dus mijn tip is, minimaal 24 uur voor gebruik maken en bewaren in de koelkast. Super recept, bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, wat grappig dat vond ik nou ook! De eerste keer was de taart helemaal op gegaan, maar de 2e keer bleef er wat over dat ik in de koelkast had bewaard. De volgende dag leken de smaken inderdaad nog beter vermengd te zijn. Goede tip dus!

      Verwijderen
  5. We hebben de taart net gemaakt en hij is heel lekker maar niet bepaald zoals het plaatje: veel kleinere bodem en veel dunnere vulling. We vragen ons af wat we fout hebben gedaan. Hadden bijvoorbeeld het water niet moeten afgieten na het wellen van de cashewnoten? verder is de smaak wel heel goed :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik giet het water ook af... Welke maat springvorm heb je gebruikt? Daar zou het aan kunnen liggen. . Ik gebruik eentje van 18 of 20 cm die is dus niet zo groot. Hoe groter de vorm hoe lager de taart.
      Anders zou ik het ook niet weten. Wel fijn dat de smaak iig goed is!

      Verwijderen