Na heel wat gehannes is dit resultaat zojuist uit mijn oven gekomen en hij smaakt goooeeedd! :) Er moet wel bij gezegd worden dat dit een kruidkoek is voor die-hards op suikerloos-gebied. Maar wellicht moet je het gewoon eens proberen en valt het je alleszins mee qua smaak.
Helemaal happy de peppie en blij dat ik hem met jullie kan delen. Enjoy!
Kruidkoek 2.0
150 gr amandelmeel (of 150 gr speltmeel)
150 gr amandelmeel (of 150 gr speltmeel)
50 gr kokosolie, gesmolten
50 ml rijst-, amandel-, haver-, sojamelk (of welke melk je voorkeur geniet)
1 ei
5 of 6 dadels, pit verwijderd en fijngehakt
5 of 6 dadels, pit verwijderd en fijngehakt
zakje bakpoeder (of 2 thl wijnsteenpoeder)
1 thl kruidnagel (poeder)
1 thl nootmuskaat
3 thl kaneel
handje pecannoten, gehakt
handje hazelnoten, gehakt
handje hazelnoten, gehakt
handje gedroogde rozijnen
handje gojibessen
handje gojibessen
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de gesmolten kokosolie met de dadels en roer goed door elkaar.
Doe het ei erbij en meng er goed doorheen. Voeg dan de melk toe en meng tot een geheel.
Doe het ei erbij en meng er goed doorheen. Voeg dan de melk toe en meng tot een geheel.
In een andere kom mix je het amandelmeel, bakpoeder, kruiden, pecannoten, hazelnoten, rozijnen en gojibessen door elkaar.
Voeg de droge ingredienten bij de natte en spatel het tot een dikkige massa.
Voeg de droge ingredienten bij de natte en spatel het tot een dikkige massa.
Giet het in een cakevorm (siliconen of een gewone waar je dan bakpapier in hebt gedaan)
Zet voor ongeveer 5 kwartier in de oven. Begin na een uur met kijken of het goed gaat. Dat de bovenkant niet te donker wordt en prik er af en toe een sateprikker in om de binnenkant te checken. (kans op droog worden is groot)
ik doe altijd jam of appelstroop of een combinatie hiervan in mn ontbijtkoek. Ook erg lekker. Maar deze ga ik ook eens proberen. Ik vind het idee om er kokosolie in te doen wel een goede!
BeantwoordenVerwijderenDoe je er geen zout in?
Nee ik doe er geen zout in, maar een snuf kan makkelijk natuurlijk. Ik gebruik bijna alleen maar kokosolie in mijn baksels :) ik vind het een geweldig product.
VerwijderenIk ben benieuwd wat je van de kruidkoek vindt als je hem hebt gemaakt, laat je het me weten?
groetjes
jenny
ik heb 'm vandaag gemaakt... lekker snel weer :)
BeantwoordenVerwijderenMaar hij is heerlijk! Ik heb er op de gok een beetje taaitaai en speculaas-kruiden in gedaan en een flinke scheut kaneel, dus denk wel wat meer dan in het recept staat, maar het is echt perfect!
Ik maakte meestal iets soortgelijks, maar dan met speltmeel, maar deze is veel smeuiiger.
Goed te horen Maaike! En wat een goed idee van die speculaas en taaitaai kruiden, dat ga ik zeker ook proberen!
Verwijderengroetjes
Jenny
Deze kruidkoek heb ik ook in het weekend gemaakt. Ik had geen rozijnen en ik wist niet of je de goji bessen voor had geweekt, dus die heb ik er niet in gedaan. Voor de melk heb ik kokosmelk gebruikt en een extra ei omdat je schrijft dat hij snel droog is. Ik vind hem nu op de derde dag nog steeds erg lekker. Mijn kinderen vinden hem niet zoet genoeg, dus vandaag het recept van jou ander kruidkoek uit gaan proberen. Nu nog een recept zoeken voor mijn man, want hij wil geen noten en fruit in zijn koek ... hoezo zinnig.
BeantwoordenVerwijderenHoi Hilena,
VerwijderenGoed van dat extra ei dat ga ik ook even uittesten (en het recept aanpassen als het inderdaad goed werkt) en kokosmelk lijkt me ook een lekkere smaak geven.
De goji week ik niet, is niet echt nodig hoor. Mijn kinderen vinden deze ook niet zo geweldig, de andere bevalt ze beter :).
Voor je man zou je kunnen proberen dit recept of de andere kruidkoek (afhankelijk van zijn zoetbehoefte) te maken maar dan de rozijnen, dadels, noten etc gewoon weg te laten. Dan krijg je een kruidcake/ontbijtkoek zonder extra's zeg maar...
Succes in ieder geval, hoor graag of het allemaal is gelukt!
groetjes
Jenny
Hmm, heerlijk! bedankt!:D heb wel halve tl nootmuskaat en 2 theelepels speculaas kruiden gebrukt.
BeantwoordenVerwijderenKrijg er wel een raar gevoel van in mijn mond, enig idee hoe dat kan?
Hoi Marjon
VerwijderenLeuk dat je mijn Blog bezoekt en recepten uitprobeert!
Dat mondgevoel komt me wel bekend voor. . Ik denk zelf dat het door de kruiden komt. De nootmuskaat in combi met kaneel kan volgens mij dat gevoel geven als je er gevoelig voor bent. Probeer eens nootmuskaat weg te laten en kijk of het dan minder of zelfs weg is.
Grtjs Jenny