maandag 15 juli 2013

Browniesss!!!!


Chocola, chocola of chocola?? Ik denk vandaag: Chocola!! :)
Ik heb wat geexperimenteerd met het maken van de ultieme suikervrije brownie..maar nu is het me dan toch uiteindelijk gelukt! Heerlijk donkerbruin door de cacao en pure chocola en lekker smeuig door de gepureerde dadels.

Zelf vind ik de versie zonder agavesiroop al erg lekker, maar voor degene die net een beetje suiker aan het minderen zijn is de versie met agavesiroop een goede start!

Afgelopen zaterdag had ik een vrijgezellenfeestje van een vriendin van mij en voor deze gelegenheid had ik een hele berg brownies gebakken. De meiden in deze groep waren voor zover ik het wist niet heel bewust bezig met suikervrij eten dus was het voor mij best een beetje spannend wat ze van mijn baksel zouden vinden.

Gelukkig was het een groot succes! Iedereen was hoogst verbaasd toen ik vertelde dat er geen geraffineerde suiker in zat :) kijk dat zijn de reacties die je wilt zien.
Voor deze speciale gelegenheid had ik ook nog de chococreme van de chocoladecakejes erbij gemaakt en die maakte het geheel wel af moet ik zeggen.
Dus, voor alle chocolade-liefhebbers: probeer dit recept (met of zonder agavesiroop of honing) en geniet ervan!


Brownies

12 dadels, ontpit en in stukken gehakt
Handje walnoten, gehakt
6 El cacao
60 ml kokosolie, gesmolten
300 Gr. Amandelmeel (of 300 gr speltmeel of een combi van spelt- en rijstmeel)
4 eieren
1/2 thl bakpoeder of zuiveringszout
Snuf kaneel
1/2 reep pure chocola
2 El kokosrasp

Optioneel: om het zoeter te maken voeg dan nog 60 ml honing of agavesiroop toe, maar het kan ook makkelijk zonder.

Doe de dadels in een kommetje en giet er kokend water overheen. Laat een half uurtje staan.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de geweekte dadels in de keukenmachine en voeg 60 ml van het weekwater toe. Doe de cacao en kokosolie erbij (en de agavesiroop als je dat gebruikt) en pureer dit tot een smeuïge massa.
Klop dan de eieren er een voor een door.
Voeg dan het amandelmeel, kaneel en bakpoeder toe en roer alles goed door elkaar. Nu nog de gehakte walnoten en chocola erbij, nogmaals goed omscheppen en dan in een rechthoekig brownieblik (bekleed met bakpapier) gieten en 25 tot 30 minuten in de oven zetten.

Laat op een rooster afkoelen . Heerlijk bij de koffie of thee of als toetje.... Of eigenlijk gewoon altijd lekker! Helemaal niet te versmaden met chococreme erop!
Enjoy


19 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit!
    Maar wat bedoel je met een halve reep chocolade? 100% pure chocolade? en hoeveel gram?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi naamgenoot :)
      Het gaat om 50 gr pure chocola.
      Ik laat het vrij welke je kiest want niet iedereen is gecharmeerd van een hele pure smaak.
      Zelf gebruik ik meestal 92% van vivani die is met kokosbloesemsuiker gezoet.
      Maar met 70% of 85% gaat ook het prima en vinden de meesten het lekkerder.
      Succes! Laat je me weten hoe ze zijn geworden?
      Groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  2. kan ik het amandelmeel vervangen door speltmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maakt het uit of je gewone cacao of rauwe cacao gebruikt? ik ben helemaal weg van je blog en ga hier zeker dingetjes uitproberen bedankt voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Arianne, bedankt voor je compliment! Heel leuk dat je mijn blog gevonden hebt.
      Je kan beiden soorten cacao gebruiken hoor, ben zelf ook begonnen met gewone en gebruik nu meestal rauwe vanwege de voedingstoffen die daar nog inzitten. Aan de andere kant: je gaat het hier verhitten...dus heeft het niet veel meerwaarde.
      Hoor het graag als je nog andere dingen hebt uitgeprobeerd!
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  4. Bedankt voor de snelle reactie! ik zal je zeker laten weten zodra ik iets heb gemaakt, het wordt deze week druk maar ik wil voor het weekend iets lekker gaan uitproberen:) Groetjes Arianne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb alle ingredienten in huis gehaald en ga ze morgen proberen. Ik heb alleen geen bakpoeder/zuiveringszout.
    Kan ik wijnsteenzuur ipv zuiveringszout gebruiken? en hoeveel dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh ik heb het al gevonden, kan gewoon, ook in dezelfde hoeveelheid:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry voor de wat late reactie. Ik had het ook opgezocht, kan inderdaad in dezelfde hoeveelheid. Heb het zelf nog nooit daarmee geprobeerd dus hoor graag hoe het is geworden!

      Verwijderen
    2. Ik heb ze gemaakt en ze waren erg lekker! ik heb de helft met en de andere helft zonder siroop gemaakt. die zonder siroop proefden wat eer naar amandel, waren wat meer bitter en wat droger, maar nog steeds heerlijk! die met siroop waren mijn favoriet! Dankjewel voor het recept. ik ga zometeen de chocolade cheesecake maken:)

      Verwijderen
    3. Goed om te horen! Ja die met de siroop vallen over het algemeen wat meer in de smaak. Had je er ook de chococreme bij gemaakt? Als je die namelijk combineert met de brownies zonder siroop dan zijn ze een stuk lekkerder!
      Is de cheesecake nog gelukt?
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  7. Hallo, mooie blog! Welke dadels gebruik je? De 'gewone' dadels verschillen namelijk nogal in gewicht met bijv. de verse medjooldadels

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuke en inspirerende blog heb je.
    Ik heb de brownies van speltmeel gemaakt, qua smaak zijn ze heerlijk, maar ze zijn helaas heel droog en stevig geworden. Ik heb precies de stappen in je recept gevolgd, maar toen ik het meel bij het dadel-eimengsel deed, werd dat een hele plakkerige boel. Enig idee wat er verkeerd gegaan is? Je hoeft in dit recept toch geen mixer te gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi; Dank je voor het compliment :) leuk dat je mijn Blog hebt gevonden.
      Speltmeel neemt wat meer vocht op dan amandelmeel besef ik me na je verhaal. .. Dus dat ik erachter heb gezet dat je het een op een kan vervangen klopt niet helemaal. Er moet dan extra vocht toegevoegd worden in de vorm van ongeveer 4 a 5 eetlepels melk naar keuze dat kan al een hoop droogte tegengaan.
      Ik zal dit ook aanpassen in het recept!
      En nee ik gebruik geen mixer. Ze blijven trouwens wel redelijk stevig hoor maar droog zouden ze niet moeten zijn.
      Grtjs Jenny

      Verwijderen
  9. Dankjewel Jenny. Blij om te horen dat de droge brownies dus niet perse met mijn baking skills te maken hebben ;)
    Weet jij trouwens of je boekweitvlokken in de keukenmachine tot boekweitmeel om kunt toveren. Of van havervlokken tot havermeel? Of wordt het baksel dan toch te stevig? Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen