woensdag 9 juli 2014

Bananen Chocolade Brood



Jaaa daar ben ik dan weer eens. Ik weet het ik weet het, ik verwaarloos jullie een beetje de laatste tijd, sorry sorry! Heb me de afgelopen weken helemaal de blubber zitten studeren voor mijn examen Trainer Hormoonfactor, wat best pittige (en soms ook taaie) stof was. Maar dat is nu voorbij. Ik heb gisteren het verlossende bericht ontvangen dat ik geslaagd ben!!!!!! Helemaal blij en dus reden voor een lekkere traktatie: Bananen Chocolade Brood.

Ik was zelf helemaal in de veronderstelling dat ik al zo'n recept op mijn Blog had staan, maar niks bleek minder waar. Wel heb ik een bananen-dadelbrood, een choco-kokosbrood en een noten-amandelbrood, maar niet deze overheerlijke broodachtige cake. In principe lijken al bovenstaande recepten een beetje op elkaar, maar toch zijn ze net weer even anders. De smaken verschillen toch wel degelijk, maar met de gemeenschappelijke deler dat ze allemaal overheerlijk zijn!

Ik heb dus gelijk na het bericht over mijn examen dit brood (of eigenlijk is het meer een cake...) gemaakt en er al heerlijk van zitten smullen. Ik heb geen suiker gebruikt, alleen banaan en wat dadels (ja er zit wel wat suiker in de pure chocola, maar dat is een erg kleine hoeveelheid). Voor mensen die liever geen amandelmeel gebruiken kan je dit vervangen door bijvoorbeeld rijstmeel of speltmeel (of bloem). Garanties over de uitkomst kan ik alleen niet geven omdat ik het zelf niet uitgeprobeerd heb. (maar ervaringen hoor ik graag!)



Bananen Chocolade Brood

150 gr amandelmeel
50 gr boekweit meel
60 gr boter, ghee of kokosolie, gesmolten
3 bananen, geprakt
6 dadels, 5 minuutjes geweekt in warm water
1 ei
1 thl appelciderazijn
1 volle thl zuiveringszout
1 thl kaneel
75 gr pure chocola van 86% of meer in kleine stukjes gehakt
handje pecannoten
snufje zout
80 ml water (ik gebruik zelf altijd het weekwater van de dadels)

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe in een kom de volgende ingredienten: gesmolten boter/ghee/kokosolie, het ei, de appelciderazijn, het water, de geprakte banaan en de (ontpitte) geweekte dadels. Zet de staafmixer er even op zodat alles een mooi glad gepureerd geheel wordt. (heb je geen staafmixer doe dan alles in de keukenmachine).
In een andere kom doe je het amandelmeel, boekweitmeel, kaneel, zuiveringszout en het snufje zout. Roer goed.
Giet nu het vloeibare mengsel bij het droge mengsel en schep alles goed door elkaar met een houten lepel.Strooi de chocoladestukjes er overheen en meng nog even goed.
Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en druk de pecannoten erin.
Zet in het midden van de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 45 tot 50 minuten. Leg er na 20 minuten een vel aluminiumfolie op zodat de noten niet verbranden en de bovenkant niet te donker wordt.

Enjoy!

5 opmerkingen:

  1. Mmmm, zou je ipv chocolade ook cacou kunnen gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat lijkt mij wel. Zou dan 2 eetlepels doen. Succes met bakken!

      Verwijderen
  2. Kan je de appelciderazijn ook weglaten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De azijn reageert met het zuiveringszout dus is wel essentieel..je kan het vervangen door citroensap maar als je dat ook niet hebt kan je het beste bakpoeder gebruiken ipv zuiveringszout en dan kan de azijn achterwege gelaten worden.
      succes!

      Verwijderen