zondag 19 januari 2014

Zoute kruidencrackers


Zo hè hè eindelijk even tijd om weer een nieuw recept op mijn Blog te gooien! Drukke week gehad, zelf niet helemaal in orde geweest dus dat samen heeft ervoor gezorgd dat ik jullie even niks nieuws heb voorgeschoteld. Maar nu dan toch even een receptje.


Supersimpel, binnen een half uurtje zijn deze heerlijke zoutige crackers klaar! Ik heb ze bij een heerlijke pompoen-wortel soep gegeten, dat recept zet ik volgende week online. Maar ze gaan ook prima bij elke andere soep op mijn Blog!

Eindelijk was het me gelukt om crackers krokant te krijgen, al zijn ze van binnen wel beetje zacht, maar die combi is heerlijk. Met de kruiden kan je uiteraard variëren, kies wat je lekker vindt of wat je in huis hebt.
Ik had de crackers in een glazen pot bewaard en ik moet zeggen dat ze aan het eind van de dag al aardig zacht waren geworden....het deed niks af aan de smaak, maar ik hou zelf erg van knapperig dus baalde hier wel een beetje van.



De volgende dag heb ik ze gewoon even een minuut of 6 in een voorverwarmde oven van 175 graden gelegd en toen waren ze weer heerlijk knapperig. Kleine moeite groot effect zeg maar! Als er iemand tips heeft om dit soort crackers krakend vers te houden, dan hoor ik het graag!

#even een update voor dit recept: via een anonieme tip (zie onder) heb ik het recept iets aangepast en dat is een verbetering voor de langere houdbaarheid van de knapperigheid! Ik heb de boter eruit gelaten en in plaats daarvan 1 el olijfolie gedaan. Werkt top! Dus bedankt voor de anonieme tip!

Zoute kruiden Crackers

150 gr amandelmeel
1 ei, geklutst
4 el olijfolie
1 thl zout
1/2 thl uienpoeder
1/2 thl knoflookpoeder
1 thl met kop oregano
peper/zout

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak het kruidenmengsel door het uienpoeder, knoflookpoeder, oregano met wat peper en zout te mengen met 3 el olijfolie. Zet even opzij.

Meng met je handen het amandelmeel het ei, 1 eetlepel olijfolie en het zout. Maak van het deeg een mooie bal en leg deze even een half uurtje in de koelkast.

Leg de bal op een met bakpapier beklede bakplaat en druk wat plat. Leg er nog een vel overheen en rol de bal met een deegroller uit tot een dunne plak, 1/2 cm max.
Snij met een pizzames (of ander mes) voorzichtig vierkantjes in het deeg.
Schuif voorzichtig een bakplaat onder het bakpapier waar het deeg op ligt en zet in de oven.


Haal na 10 minuten eruit en kwast het deeg in met het kruidenmengsel, wees royaal, het mag gewoon op!
Zet dan nog zo'n 5 tot 7 minuten terug in de oven.

Haal eruit en leg de crackers voorzichtig op een rek om af te koelen (ik heb hier een taartschep voor gebruikt zodat de crackers niet braken)

Enjoy!

8 opmerkingen:

  1. Liever de margarine door kokosvet vervangen. Margarine zit vol schadelijk transvet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Birgit,
      Ja kokosolie zou ook kunnen denk ik...weet niet precies of je dan hetzelfde soort deeg krijgt...Zelf heb ik boter gebruikt, margarine komt hier niet in huis. Maar ik zet er meerdere opties bij zodat een ieder voor zich kan kiezen. Zal kokosolie nog even toevoegen.
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  2. Misschien de volgende dagen steeds even in het broodrooster?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou een goed idee zijn alleen vrees ik dat ik ze er dan niet meer uit krijg aangezien de crackers vrij klein zijn hihi is wel sneller dan de oven. ..

      Verwijderen
  3. Ik maak soortgelijke crackers met 150 gr.amandelmeel, losgeklopt ei, 1eetlepel olijfolie of kokosolie, zongedroogde tomaten, wat kleingesneden olijven en wat gerapste kaas. Soms voeg ik nog wat Italiaanse kruiden toe. Ik bewaar ze in een trommel tot soms wel 2 weken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je eigen recept, ik heb het gelijk geprobeerd en het is prima gelukt en blijft goed knapperig. Heb het recept aangepast, zie boven dus onwijs bedankt!
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  4. Heb ze vandaag gemaakt, ze zijn goddelijk lekker en dit is hier zo op!
    Ga ze volgende keer ook met andere kruiden proberen......
    Jammer dat amandelmeel best kostbaar is!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja jammer is dat he Nelly, vind ik vaak ook wel een probleem hoor. het is sowieso een beetje de omgekeerde wereld dat gezonde natuurlijke voeding duurder is dan al die rotzooi die ze verkopen...
      Fijn dat de crackers goed in de smaak vielen!

      Verwijderen