woensdag 30 oktober 2013

Kruidnootjes


Ze liggen alweer een tijdje in de winkel: kruidnootjes! Altijd lekker en zeer verslavend als je er eenmaal aan begint. Helaas ook bomvol suiker :( ook de glutenvrije versies die je in de winkel kan kopen.
Ik heb de afgelopen weken meerdere malen pogingen gedaan om gezondere versies te maken, maar echt heel succesvol was ik helaas niet. (heb sowieso erg veel fiasco's de laatste weken...heel apart..)

Tot ik via via een recept in handen kreeg wat echt super simpel was en nog bleek te werken ook! Ik heb het recept van deze site: www.suikerwijzer.nl, heb zelf wel wat aanpassingen gedaan qua meelsoort, maar verder heb ik het in tact gehouden. Ja ik heb de hoeveelheden gehalveerd om het eerst eens uit te proberen.


Het rollen van de balletjes (en daarna doorsnijden) is even wat werk, maar ik vind het altijd wel rustgevend om daarmee bezig te zijn, soort meditatie haha.

Hier in huis was iedereen er in ieder geval enthousiast over! De kids hebben het bakje in een mum van tijd leeggegeten, dus dat is wel een goed teken! Wellicht hielp het dat ik er niet bij had vermeld dat ik ze zelf gebakken had, want op de een of andere manier stuit dat vaak op weerstand en willen ze dan niet proeven (de jongste is daarop een uitzondering)

Anyway, dit is een lekker makkelijk recept en op deze manier kan je je kinderen toch op een wat meer verantwoorde manier van het Sinterklaas snoep laten genieten! 

--> De meelsoorten in dit recept kan je vervangen door volkoren speltmeel als je wel gewoon gluten eet. En wellicht vinden de kleintjes het net iets lekkerder als je er wat meer kokosbloesemsuiker in doet, bijvoorbeeld 50 gr. De mijnen vonden dit al prima, maar die zijn ondertussen ook wel wat meer gewend aan wat minder zoet... 



Kruidnoten

50 gr amandelmeel (of 50 gr speltmeel)
50 gr kokosmeel
40 gr kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
50 gr gesmolten kokosolie (of roomboter)
1/2 thl bakpoeder
1 volle thl speculaaskruiden
1/2 ei
1 thl rijstmelk (of melk naar keuze, voor als het deeg wat droog lijkt)

Meng in een kom de melen, bakpoeder en de speculaaskruiden.
Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie (of gesmolten boter), kokosbloesemsuiker en het ei.
Voeg droog bij nat en meng goed. Kneed met je handen tot een deeg en bepaal of er nog wat melk bij moet. Zet het deeg een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Rol kleine balletjes van het deeg en snij deze doormidden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 10 - 12 minuten in de oven. (die van mij waren met 11 minuten perfect)

Nu af laten koelen op een rooster en genieten maar!



6 opmerkingen:

  1. Oh lekker zeg! Ik ga het vanmiddag even uitproberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nogal veel roggemeel in huis wat toch een keer gebruikt moet worden. Ik heb dan ook geen allergie of zo, en gooi liever niets weg, al eten we de laatste maanden wel veel gezonder dan voorheen. Zou ik het meel voor dit recept kunnen gebruiken en zo ja, moet ik verder nog wat ingrediƫnten aanpassen? (Ik ben nl. niet zo'n keukenprinses die zelf iets durft te bedenken.) Bvd., Ria.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ria, leuk dat je de kruidnoten wilt gaan proberen.
    Ik heb zelf geen ervaring met roggemeel maar weet wel dat het een zware meel soort is. Ik zou dan 50/50 doen dus 50 % roggemeel en 50% lichter meel zoals speltbloem of volkoren meel of anders gewoon bloem.
    Ben benieuwd hoe ze worden, laat je het weten?
    Succes!
    Groetjes
    Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vanmiddag heb ik ze gemaakt met 50/50 roggemeel en speltmeel. Ze smaken er wat "ruiger" van, maar het is moeilijk om er af te blijven. Het is wel veel werk om die kleine balletjes te draaien, maar ja, het loont echt wel. O ja, ik had geen melk in huis, en gebruikte dus maar gewoon water. Bedankt voor het recept en de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed dat ze gelukt zijn Ria! En ja het is inderdaad even wat werk dat gedraai, zie het maar als een soort meditatie! :)

      Verwijderen