De meningen over ontbijten zijn verdeeld: de een zegt dat het het belangrijkste maal van de dag is, een ander beweert weer dat ontbijten juist onzin is. Wat is dan waar?
Ik ga dan altijd maar uit van mezelf, wat zegt mijn lijf? Heb ik honger, wil ik iets lichts of iets vullends, wat zijn mijn plannen na het ontbijt? Stem het daar op af en dan zit je eigenlijk altijd wel goed.
Vertrouwen op het signaal van je eigen lichaam dat is de beste indicator die er is. We luisteren er niet altijd naar, dat is weer een ander verhaal, maar je lijf weet het echt het beste!
Een aantal weken geleden ontdekte ik 'Overnight Oats', wat een geweldige ontdekking was dat! Ik wist eerst niet wat ik ervan moest vinden, maar na het een keer geprobeerd te hebben staat het nu een aantal keer per week 's ochtends naast mijn thee :)
Ik geef toe..het ziet er niet heel erg aantrekkelijk uit (beetje..uuh..tja...alsof het al een keer gegeten is zeg maar haha) maar als je het eenmaal hebt geproefd ben je overstag!
Hieronder geef ik je 2 variaties, die met pindakaas is mijn favoriet!
Oh ja, als je geen cups hebt voor het afmeten dan zou ik een koffiekop gebruiken als maatstaf. En dit is een ontbijt waarmee je heel veel kan experimenteren, gebruik de smaken die jij lekker vindt.
Mocht je het wat droog vinden in de ochtend, dan doe je er nog een scheutje melk bij.
Enjoy.
Peanut Butter Overnight Oats
1/2 cup (80 gr) havervlokken, ik gebruik glutenvrije-havervlokken
1/2 cup (120 ml) melk naar keuze (ik gebruik rijstmelk)
1/2 thl vanillepoeder
1/4 thl edelgist (optioneel hoeft niet)
1 flinke el pindakaas
1 dadel, ontpit en in stukjes
snuf kaneel
Doe alle ingredienten in een afsluitbaar bakje en roer goed door elkaar. Het geheel moet net onder de melk staan..zo niet dan nog een klein scheutje toevoegen. Sluit het bakje af en zet voor het slapen gaan in de koelkast, de volgende ochtend kan je het zo eten!
Chia Overnight Oats
1/2 cup (80 gr) havervlokken, ik gebruik glutenvrije-havervlokken
1/2 cup (120 ml) melk naar keuze
2 el kokosrasp
1 el chiazaad
1 el sesamzaad
1 dadel, ontpit en gehakt
Bereiding zoals hierboven beschreven: gewoon alles goed mengen en afgesloten in de koelkast zetten. Bij deze versie vind ik het zelf erg lekker om er 's ochtends nog wat fruit bij te doen, blauwe bessen of frambozen bijvoorbeeld.
# in plaats van een dadel kan je ook ander gedroogd fruit als zoetmiddel gebruiken natuurlijk: abrikozen, pruimen, rozijnen etc. Eigenlijk kan je naar hartenlust variëren met dit ontbijt!
Tiramisu Overnight Oats
1/2 cup (80 gr) havervlokken
1/2 cup (120 ml) rijst-kokosmelk
2 el kokosrasp
1/2 thl kaneel
1 dadel, gehakt
1 el cacao
6 gehakte amandelen
De bereiding is als hierboven. Meng alles goed en zet afgesloten in de koelkast tot de volgende ochtend. Het is of je een toetje als ontbijt eet!
Hé dat is een mooi alternatief ontbijt ook voor gluten vrije smullers !
BeantwoordenVerwijderenDank je wel, ik ga het proberen zodra het kan !
x
Olga
Ja inderdaad met glutenvrije havervlokken is het een heerlijk voedzaam en vullend ontbijt voor mensen met Coeliaki!
VerwijderenHoi hoi mag ik vragen wat je bedoelt met een cup, hoeveel gram of ml bevat jou " cup"
BeantwoordenVerwijderenHoi, ja dat mag natuurlijk :)
VerwijderenIk gebruik vaak van die amerikaanse cups, heel handig, maar lastig als je die niet hebt natuurlijk.
Voor de havervlokken is het ongeveer 80 gram en voor de melk is het 120 ml
groetjes
Jenny
Dit klinkt goed! en makkelijk :) Ik vroeg me af wat een goede vervanger van Dadel zou kunnen zijn, ik ben daar niet zo'n groot fan van, dat is me iets te zoet. Heb je daar een tip voor?
BeantwoordenVerwijderenHoi Ilse,
VerwijderenJe zou wat rozijntjes kunnen nemen, of gedroogde abrikozen, een halve banaan of wat geraspte appel. Je kan het ook zonder proberen, kijken hoe dat bevalt en dan zou je altijd nog een klein beetje honing kunnen toevoegen.
Succes! Laat je me weten wat je hebt gebruikt? Kan zelf ook variatie gebruiken. ;)
groetjes
Jenny
Goeie tip, ik heb het met appel gemaakt, daar kaneel door heen. Prima ontbijtje! Ik had toevallig gisteren op pinterest zo'n soort gerechtje gevonden maar dan warm gemaakt. Dat vond ik lekkerder nog. Eigenlijk is de basis dan het zelfde, melk,water,stukjes appel, havermout, rozijnen, en dan dan kaneel naar smaak toevoegen en 20 minuten laten prutelen. (ik heb gewoon de over night oats in de magnetron gezet haha..). Lekker winterstoetje :)
VerwijderenLijkt mij dat je melk ook kan vervangen voor yogurt. Ik vind het al vies om melk met cornflakes of cruesli te eten, dit eet ik altijd met yogurt.
BeantwoordenVerwijderenMoet je dit dan ook in de koelkast zetten de avond ervoor, of kan het ook de ochtend zelf gemaakt worden?
Hoi Chantal
VerwijderenWel de avond ervoor in de koelkast zetten. Het idee is dat de havermout kan weken waardoor het beter te verteren is en niet meer gekookt hoeft te worden. Heb het zelf nooit met yoghurt geprobeerd dus qua smaak heb ik geen idee ;)
Groetjes Jenny
Is het knapperig of juist zacht?
BeantwoordenVerwijderenHoi Chantal
VerwijderenHet is zacht.
als je wat knapperigs wilt dan kan je er wat gehakte noten door doen vlak voordat je het gaat eten.
Gr Jenny
Waarom zou je niet gewoon havermout pap maken?
BeantwoordenVerwijderenTer afwisseling :) en dit is in de ochtend minder werk omdat je het zo kan eten en niet hoeft te koken. Daarbij is de smaak toch echt ook wel anders dan pap vind ik zelf. Lekker variëren met je ontbijt!
Verwijderen