zaterdag 28 september 2013

Detoxsoep met simpele salade


Soep soep soep, ik ben er gek op (vandaar ook soepkipje...maar dat was meer het idee van mijn man) en kan het alle dagen eten. In principe heb ik ook altijd wel een bak soep in de koelkast staan en 9 van de 10 keer eet ik het bij mijn lunch Het is makkelijk en vaak super simpel om te maken en het vult over het algemeen goed en is ook nog eens verwarmend. Dat laatste is nu wel weer fijn want de temperatuur daalt alweer aardig.  

Deze soep is weer zo'n creatie van 'wat ligt er nog in mijn groentenla' en de salade eigenlijk ook. Vaak maak je van de meest simpele groenten de meest smaakvolle gerechten. Zo ook in dit geval. Mijn schoonzusje kwam lunchen en aangezien ze zwanger is en zich behoorlijk beroerd voelt, wilde ik een lichte maar toch voedzame lunch voor haar maken. Dat is gelukt en het viel allemaal goed :). 

Ik heb het Detox-soep genoemd vanwege de groenten die erin zitten: bleekselderij is een super groente voor als je wilt afvallen en ontgiften het bevat veel vitamine K en Kalium en is van nature bloeddrukverlagend en vochtafdrijvend. Broccoli bevat heel veel vitamines (bijna alle), maar ook belangrijke mineralen en spore-elementen. Knoflook is een sterke antioxidant, is bloeddruk- en cholesterolverlagend en tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer. Maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Dit is een stof waarvan is bewezen dat deze zou werken tegen kanker.
Allemaal redenen om deze soep te maken dus, buiten het feit nog dat hij ook errug lekker is!

Hieronder het recept, ook geschikt voor 'niet-zwangeren'! :) 


Detoxsoep

4 stengels bleekselderij in stukjes
8 cherrytomaatjes, in 4en
grote broccoli in roosjes
1,5 liter bouillon
2 teentjes knoflook, gehakt
1 uitje, gehakt
peper/zout

Fruit de ui in wat olijfolie een paar minuutjes. Voeg de knoflook toe en fruit even mee.
Doe nu de bleekselderij erbij en laat op laag vuur 5 minuten pruttelen, roer af en toe. Doe nu de rest van de groenten erbij en schep goed om.
Giet de bouillon er overheen en laat het geheel 12 minuten koken, tot de groenten gaar zijn. Pureer het geheel met een staafmixer en proef op peper en zout.


Simpele Salade

2 handen rucola
2 handen cherrytomaatjes, in 4en
restje quinoa (of rijst, of gierst, of couscous, of bulgur, of waar je ook en restje van hebt)
stukje zachte geitenkaas, verbrokkeld
olijfolie
limoensap
peper/zout

Doe voor de dressing 3 el olijfolie, 1 el limoensap en wat peper en zout in een klein potje met deksel en schud goed.
Meng nu alle andere ingredienten in een kom door elkaar en giet de dressing er overheen. Schep voorzichtig om en serveer.


6 opmerkingen:

  1. Wat voor Bouilon gebruik je hierbij? Groente of kip of..... En hoeveel blokjes doe je er dan in?

    En de limoensap bij de salade, kun je die ook vervangen door citroensap?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Chantal
      Ik gebruik gist en E-nr vrije groente bouillon blokjes. 1 blokje per 500 ml.
      Ja de limoen kan je vervangen door citroen.
      Groetjes Jenny

      Verwijderen
  2. Dit is een van mijn lievelingsrecepten, zo heerlijk! Soms maak ik alleen het soepje, soms alleen de salade, maar meestal toch samen :)
    Vooral als ik mijn boekje te buiten ben gegaan en weer in het gareel wil komen, is dit een ideaal soepje! Snel, voedzaam en gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je berichtje Fleur, leuk om te horen!
      Ik val ook vaak terug op dit recept, het is zo heerlijk van smaak en snel te maken inderdaad.
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  3. Vandaag de soep gemaakt en die was heerlijk! Met een beetje rijst gegeten (tja je bent een Indo of niet...) en ik heb er van genoten.
    Fijn al die lekkere en gezonde recepten :-)
    Groetjes, As

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed bezig As! Ja dit is een soep waar ik steeds weer naar terugkeer hij blijft gewoon zo lekker en simpel om te maken.
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen