donderdag 25 april 2013

Lente- Lasagne van gegrilde groenten


Dit is een heerlijk recept! Heb het van de week voor het eerst gemaakt en het is zo goed bevallen dat deze lasagne zeker vaker op tafel komt te staan!
Een lente-lasagne :) met gegrilde groenten en geitenkaas. Geen zware bechamelsaus en geen vlees. Lekker voor een vega-dagje.

En door het gebruik van spelt of rijst lasagnebladen is het nog licht verteerbaar ook (wat je meestal niet van lasagne kan zeggen)
Schrik niet van de ingredientenlijst of de bereiding. Ik geef toe, het is even wat meer werk dan normaal, dus meer voor in het weekend wellicht, maar zeker de moeite waard!

Lente-Lasagne

1 pak spelt of rijst lasagnebladen (of volkoren kan natuurlijk ook gewoon!)
2 blikken tomatenstukjes
1 blikje tomatenpuree
1 grote ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 el oregano
1 bouillonblokje
1 courgette, in de lengte in dunne plakken
1 aubergine, in de lengte in dunne plakken
3 rode paprika's, in de oven geroosterd (of uit een pot, makkelijk maar qua smaak wel wat minder)
3 handen verse spinazie, gewassen
2 flinke tomaten, in plakjes gesneden
2 rondjes geitenkaas, verkruimeld
2 handen geraspte kaas naar keuze (belegen, jong, parmezaanse, gryere....)
peper/zout
olijfolie

Doe de paprika's in de oven en zet deze aan op 200 graden. Laat ze hier een half uur in liggen, keer ze steeds na 10 minuten. Als ze gaan blakeren zijn ze goed. Haal er voorzichtig uit en doe ze in een plastic (diepvries)zakje. Zet opzij.
Leg de aubergineplakken in een vergiet en bestrooi licht met wat zout. Laat een half uurtje staan zodat het vocht er wat kan uittrekken (anders zuigen ze zoveel olie op en worden ze zo vettig). 
Doe een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui op laag vuur een minuut of 7. Voeg dan de knoflook en oregano toe en fruit een minuut mee. Dan kunnen de tomatenblokjes en de -puree erbij, roer alles goed door elkaar en voeg dan nog het bouillonblokje en wat peper toe. Roer tot het is opgelost en zet het vuur dan laag, laat lekker pruttelen terwijl je de rest gaat klaarmaken. Roer wel tussentijds.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet een grillpan op het vuur en laat heet worden. Dep de aubergineplakken droog en leg ze samen met de courgette in een kom en giet er 2 el olijfolie overheen. Hussel alles met je handen goed door elkaar, zodat alles met de olie is bedekt.
Leg nu eerst de plakken aubergine in de grillpan (zoveel als past) en bak ze per kant 2 minuten. Laat dan op een bord bedekt met wat keukenpapier uitlekken. Rooster alle aubergine en courgette op deze manier.
Verhit daarna in een wok wat olie en voeg een hand spinazie toe als deze heet genoeg is. Roerbak op hoog vuur tot het gaat slinken en voeg dan de rest toe. Maximaal 2 minuten is voldoende, wellicht minder, het moet niet papperig worden. Zet even opzij.
Haal de geroosterde paprika's uit de zak en maak ze schoon, het velletje zal er nu heel makkelijk af te wrijven zijn. Verwijder de stelen en zaadjes. Snijdt ze een keer door en leg ze open.
Proef nu de tomatensaus op zout en peper en haal dan van het vuur.
Vet een grote ovenschaal in met wat olie.
Leg onderop een laag lasagnebladen. Verdeel daarop de gegrilde aubergineplakken, smeer daarover een laag tomatensaus en strooi daar wat geitenkaas overheen.
Dan weer een laag lasagnebladen met de gegrilde courgetteplakken erop, weer tomatensaus en geitenkaas.
Wederom lasagnebladen, nu de spinazie erop en met weer een laag tomatensaus en geitenkaas. 
Nog een laag lasagnebladen met de gegrilde paprika erop en een laag tomatensaus met geitenkaas. 
Nu de laatste laag lasagnebladen met het laatste deel van de tomatensaus erop. Leg hierop de plakken tomaat en bestrooi met de geraspte kaas.
Zet voor ongeveer 50 minuten in de oven.
Check met een scherp mes of je makkelijk door de lasagne kan prikken, dan zijn de bladen gaar.

Eet smakelijk!
#lekker met een tomaten-olijven salade: 4 tomaten in stukken gehakt, stuk of 8 kalamata-olijven, in vieren, 2 lente uitjes in ringetjes, dressing: olijfolie-balsamicoazijn, peper/zout#


Geen opmerkingen:

Een reactie posten