zondag 30 november 2014

Krokant gebakken Kokos Kip


Hier weer een overheerlijk recept uit de Indische hoek! :) Krokant gebakken Kokos Kip, Abon Ajam heet het volgens mij van origine. Mijn kinderen  zijn er gek op, het is dan ook echt een traktatie. Lekker om met rijst en boontjes te eten, maar ook om zo tussendoor van te eten als je een bakje in de koelkast hebt staan.

Het is wel eventjes iets meer werk dan 'gewoon' een kipfiletje bakken, maar geloof me het is het echt meer dan waard! Als je direct een grote hoeveelheid maakt dan kan je er een paar keer van eten. In die koelkast kan je de gebakken kip zeker wel een dag of 4 bewaren (alleen bij mij was het altijd al veel eerder op haha)


Krokant gebakken Kokos Kip

700 gr kipfilet
4 blaadjes djeruk perut (maar zonder kan ook)
1 thl serehpoeder
200 ml kokosmelk
4 teentjes knoflook (of 2 thl knoflookpoeder)
1 of 1/2 rode peper, gehakt (of gebruik een thl sambal oelek)
1 ui, gesnipperd
1/2 thl kurkuma
4 kemiri nootjes
1 thl kokosbloesemsuiker of palmsuiker
zout naar smaak (ik gebruik 1 theelepel)

Doe de kipfilet in zijn geheel in een pan met water, de kip moet net onder staan. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat zachtjes koken voor 15 minuten.
Haal de kip er dan uit en dep droog.
Leg een stuk bakpapier op de kip en sla de filet dan plat met een deegroller.
Maak nu de kruidenpasta:
Doe in een vijzel de knoflook, ui, kurkuma, rode peper, kemiri nootjes, suiker, zout en sereh. Maal alles fijn tot er een smeuïge pasta ontstaat.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan en fruit hierin de kruidenpasta een paar minuutjes op laag vuur. Voeg de plat geslagen kipfilet toe en bak even mee.
Schenk de kokosmelk erbij, breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat de kokosmelk inkoken, schep het geheel af en toe om.
Als de kokosmelk bijna is opgenomen haal je de kip uit de pan en maak je de pan goed schoon.
Verhit opnieuw olie in de pan en bak de kipfilet in etappes (ligt aan de grote van je pan) tot deze lekker krokant is. Haal uit de pan en trek met 2 vorken de kip uit elkaar in reepjes.

Heerlijk met rijst en bijvoorbeeld snijbonen met een scheutje ketjap en sambal erdoor.
Enjoy!

1 opmerking: