woensdag 9 oktober 2013

Pizza Crackers


Soms heb je gewoon zin in iets hartigs :). Ik bak natuurlijk regelmatig cakes, koekjes en taarten etc, allemaal even lekker. Maar dit is natuurlijk vooral voor de lekkere zoete (en toch nog gezonde) trek. Ik worstel al een tijdje met de hartige trek...


Zelf heb ik dan al snel de neiging de kastjes in te duiken op zoek naar een open zak chips, gezouten cashewnoten, tucjes of iets dergelijk, het een nog slechter dan het andere (voor mij althans). Altijd heb ik dan na een half uur al spijt en een paar uur later moet ik het echt ontgelden want dan gaat mijn buik hevig in de protest stand! Met als gevolg dat ik de rest van de avond op de bank kan gaan liggen kronkelen.... :(  

Je zou denken dat een mens daarvan leert en dit soort zooi niet meer eet, maar op een of andere manier ben ik hardleers op dat gebied vrees ik.. (gelukkig wordt het wel beter en maak ik mijn keuzes steeds bewuster!)


Nu zag ik laatst, volgens mij was het op Pinterest, een recept voor crackers gemaakt van amandelmeel. Het recept is ergens in mijn achterhoofd blijven hangen, heb het natuurlijk niet opgeslagen of opgeschreven dus helemaal wist ik het niet meer. Na een paar mislukte avonturen met zelfgemaakte kaaskoekjes (echt te smerig voor woorden gewoon bleeeh) had ik een beetje een hard hoofd in deze crackers. Zeker ook omdat ik het volledige recept niet meer had..

Maar goed, gewoon maar uitproberen, mislukkingen horen er nu eenmaal bij en anders zou ik toch nooit weten of het nu wel of niet iets is.
Nou ik kan je zeggen: het is wel degelijk iets! En erg lekker zelfs en natuurlijk ook weer gemakkelijk om te maken (anders zou ik er zelf niet eens aan beginnen).

Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat deze crackertjes het lekkerst zijn als ze net zijn gebakken en een beetje zijn afgekoeld. Ze zijn dan nog lekker knapperig. Al bewaar ik ze in een luchtdichte doos, ze worden dan toch wat zachter...
Zoals je ziet had ik geen behoefte aan recht afgesneden vierkante of rechthoekige crackers, ik hou meer van rustieke brokken ;) eet wel zo makkelijk!



Pizza Crackers

140 gr amandelmeel (of 100 gr speltmeel en 40 gr rijstmeel)
25 gr boter, in klein blokjes (of Ghee, of plantaardige margarine, kokosolie durf ik niet te zeggen of dat zou lukken)
1 ei
1/2 thl zout
5 zongedroogde tomaatjes op olie, klein gehakt
6 zwarte olijven, klein gehakt
1/2 thl verse tijm, gehakt
1/2 thl verse rozemarijn, gehakt

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg nog een extra vel klaar plus de deegroller.

Doe alle ingredienten in een keukenmachine en pulseer tot het een glad deegmengsel is. Maak je handen licht vochtig en schraap alles uit de kom en vorm er een bal van. Leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Leg het andere vel erop en rol dan voorzichtig met de deegroller de bal uit tot een platte schijf van maximaal 1/2 cm dik. Haal het bakpapier aan de bovenkant eraf en zet 15 minuten in de oven.
Check voor het eruit halen of het er goed uitziet, voelt het nog te zacht aan zet dan nog 1 a 2 minuten terug.
Laat op een rooster afkoelen en breek of snijdt in stukken en geniet er a la minute van!

Enjoy!



6 opmerkingen:

  1. Ga het uitproberen, ziet er in ieder geval lekker uit en.....zonder gist en andere meuk, TOP!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt, laat je het me weten?

      Verwijderen
  2. ik ga het ook proberen! Jammer genoeg momenteel niet voldoende amandelmeel in huis, dus eerst volgende week naar de biowinkel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En? Heb je ze al gemaakt?
      Ben erg benieuwd of ze in de smaak vielen :)
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  3. Leuk recept! Ik heb ze vanmiddag gebakken met enkel speltmeel, echter ik vond ze best droog. Misschien de volgende keer meer boter :-) bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Yvanka, leuk dat je het recept heb gemaakt! ja speltmeel neemt wat meer vocht op dan amandelmeel dus dat het dan wat droger is kan kloppen. Inderdaad iets meer boter toevoegen of een of twee lepels vocht (water of melk naar keuze).

      Verwijderen