vrijdag 30 augustus 2013

'Couscous' van Bloemkool


Hoe krijg je meer groenten op het menu zonder dat het vervelend of opdringerig wordt?
Een salade eten bij je lunch of bij het avondeten (of bij allebei) zorgt er al voor dat de groenten-inname omhoog gaat. Helaas bestaat de gemiddelde salade die gemaakt wordt uit sla, tomaat en komkommer... niet dat dat slecht is, maar wel een beetje saai en variatie is juist het sleutelwoord als het om groenten gaat.

Ik heb hier thuis een schat aan kookboeken staan waar ik mijn inspiratie uit haal. Ook heb ik een paar boeken over Raw Food, erg interessant, maar het is niks voor mij om alleen maar rauw voedsel te eten. Zeker in de winter moet ik daar niet aan denken geloof ik...
Maar nu staan er in die kookboeken over Raw Food wel enorm lekkere salades! Vaak net weer even anders dan je gewend bent, maar altijd erg lekker en zeer smaakvol.

Zo ook de salade die ik laatst heb gemaakt. Ik had al vaker gelezen dat je bloemkool ook rauw kunt eten, in de keukenmachine kan fijnmalen tot een soort 'couscous'structuur en dat dan als basis voor je salade gebruikt. Tot nu toe had ik het nog niet geprobeerd, maar ik had een bloemkool liggen op het moment dat ik net in een Raw Food boek zat te bladeren en zo'n recept tegenkwam.

Toch maar eens een kans geven... Dus geinspireerd door het recept in het boek ben ik aan de slag gegaan met ingredienten die ik in huis had...Nou daar heb ik geen moment spijt van gehad! Lekker joh! Zelfs mijn man, die echt niet van de groenten/salades is, bleef er van eten :)


Het is lekker fris, heeft een aardige bite vanwege de rauwe groenten en vult ook nog eens goed. Ook niet geheel onbelangrijk: deze salade is zo gemaakt! Dus als je een halve bloemkool hebt liggen waarmee je je geen raad weet of eens geen zin hebt in een warme hap dan is dit zeker een aanrader!

'Couscoussalade' van bloemkool

1/2 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes gesneden
handje zwarte olijven, in 4en gesneden
2 handen wilde sla (of rucola of andere sla)
3 tomaten, in blokjes gesneden
1 klein uitje, gesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld
handje gehakte verse munt
handje gehakte verse platte peterselie
3 el olijfolie
sap van 1/2 limoen
snuf zout
1/4 thl komijn
snuf gerookt paprikapoeder
gemalen zwarte peper

Maak eerst de dressing zodat deze even kan intrekken: Pak een glazen potje me deksel en doe daar de olijfolie, limoensap, zout, peper, komijn, paprikapoeder en het knoflookteentje in. Schroef de deksel erop en schud goed tot het een mooie dressing is.
Doe daarna de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en pulseer tot het de structuur van couscous heeft. Haal uit de kom en doe in een serveerschaal.
Nu mogen de munt, peterselie, tomaten, olijven, ui en sla erbij. Hussel alles met je handen door elkaar.
Schenk nu de dressing over de groenten en schep voorzichtig om tot alles bedekt is. Zet tot gebruik in de koelkast (haal wel kwartiertje voor serveren eruit).
Enjoy!

4 opmerkingen:

  1. Geweldig! Bedankt voor dit super!recept. Ik denk inderdaad vaak, wat moet ik nou met die bloemkool. Ben er trouwens gek op in mijn roerbakschotel. Maar nooit bedacht dat je van bloemkool couscous kunt maken. Geweldig. Ik ga het maken. Wordt vervolgd. :-)
    Yolanda Weijers

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Yolanda, ik ben heel benieuwd wat je er van vindt! laat je het me weten?
      Groetjes
      Jenny

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  2. Gisteren deze salada gegeten. Ik had gekozen voor rucola maar nee dat is geen succes, veel te hard. De rest is wel smakelijk. De volgende keer neem ik veldsla die is veel zachter van smaak.

    BeantwoordenVerwijderen