donderdag 31 januari 2013

Gezonde beweging... choco-kokos brood



In het kader van ‘beweging is goed voor je’, heb ik mezelf een tijdje geleden voorgenomen om iedere dag minstens een half uur (tot een uur op ambitieuze dagen) te lopen of te fietsen… Nou denk je, wat is een half uur op een hele dag?? Dat dacht ik dus ook, maar mijn hemel wat valt dat tegen zeg!
Het loopje naar de supermarkt hier net buiten de wijk is heen en terug  bij lange na geen half uur, dus daar red ik het niet mee. Naar het dorp is dat wel ruim, maar dan valt mijn jongste in de buggy in slaap met als gevolg dat hij zijn middagslaapje overslaat en dan heb ik vanaf 4 uur een draak van een kind… ook niet echt een optie dus.
’s Ochtends de oudste 2 naar school brengen op de fiets is al een heel goede start, aangezien ik ’s middags dan ook moet fietsen, heb ik het half uur al overschreden. Nu wonen wij niet heel ver van school, maar wel net op zo’n afstand dat je denkt…hhmm…fiets of auto, fiets of auto, fiets of….ja toch maar de auto. Zeker als het regent of stormt (zoals nu) dan komt het woord fiets niet eens in mijn hoofd op!
Ik weet het ik weet het, klinkt als liever lui dan moe, maar ik zie het meer als liever praktisch dan veel gedoe…
 Met 3 kinderen op de fiets is best een aardige onderneming kan ik je zeggen, zeker als het merendeel van de gegadigden nog niet heel erg in de meewerk-stand staan zo vroeg op de ochtend. Bij mij zitten er dan 2 op de fiets, de oudste fietst zelf. Buiten het jezelf in evenwicht houden en fietsen komen er nog wat andere zaken om de hoek kijken… zoals zorgen dat de oudste niet onder een auto of tegen een boom fietst, de middelste die achterop zit instrueren dat hij niet zo heen en weer moet zwaaien waardoor je zelf als een soort beschonken bestuurder over de weg zwalkt en de jongste voorop van je fietsbel moet zien af te houden gezien alle kwade blikken van medeweggebruikers die denken dat ik vanwege haast iedereen van het fietspad probeer te rinkelen… Ben altijd blij als ik weer thuis ben na zo’n fietstochtje.. 



Vanochtend heeft manlief de oudste 2 naar school gebracht, wat een luxe is dat zeg, heerlijk. Maar hoe zit het dan vandaag met mijn beweging? Even wat boodschappen halen bij de supermarkt om de hoek, maar met een omweg om de wandeling wat te rekken. Helemaal positief kind in de buggy gepland en stappen maar. Op de terugweg, toen ik net het pad van de omleiding had gekozen, vielen de eerste druppels… Steeds harder en harder, ik werd steeds natter en natter. 
Thuisgekomen als een verzopen kat met ontploft kroes haar ben ik tot de conclusie gekomen dat ik in huis ook vast wel genoeg beweeg met het 20x per dag op en neer lopen van 2 trappen, volle  wasmanden sjouwen, speelgoed opruimen, kinderen dragen, rondrennen, verstoppertje spelen etc etc…
Met mijn haar nog nadruipend van mijn ochtendwandeling, plof ik nu neer op de bank met een heerlijke kop thee en een dikke plak bananen-chocolade-cake die ik gisteren heb gemaakt. Er gaat niks boven een eigen gemaakt baksel, ook daar komt beweging bij kijken!

Hieronder het recept.


Chocolade-bananen-kokos brood  (vernieuwde nog gezondere versie!)


150 gr amandelmeel en 50 gr kokosmeel (of 200 gr speltmeel)
25 gr geraspte kokos
6 geweekte dadels
2 grote of 3 kleine rijpe bananen
60 ml gesmolten kokosolie 
1 ei
100 ml weekvocht van de dadels of gewoon water
1 el citroensap
1 thl appelciderazijn
1 mespunt vanillerasp
75 gr pure (min 85%) chocola in stukken gehakt (of rauwe cacaonibs)
Flinke hand gehakte pecannoten
mespunt kaneel
mespunt nootmuskaat
Snufje zout
Zakje bakpoeder
Verwarm de oven op 175 graden.

Pureer in een kom de bananen met de dadels, kokosolie, het ei, de azijn, het citroensap, het water en vanille tot een glad geheel.
Meng in een andere kom het amdandel- en kokosmeel, geraspte kokos, chocola, kruiden, pecannoten en bakpoeder door elkaar.
Pak een siliconen cakevorm of bekleed een gewone cakevorm met bakpapier.


Giet het bananenmengsel bij de droge ingredienten en roer met een houten lepel goed door elkaar, maar roer niet te lang.
Doe het beslag in de cakevorm en zet deze in de oven. 
Na ongeveer 20 minuten moet je even een stuk aluminiumfolie over de vorm leggen, anders gaat de bovenkant te hard.
Na ongeveer 35 a 40 minuten is de cake klaar, een sateprikker moet er redelijk schoon uitkomen. Laat op een rooster afkoelen.

Bewaar in een luchtdichte doos, kan ook in plakken ingevroren worden.


Enjoy!
  


12 opmerkingen:

  1. goh jen, wat een herkenbaar verhaal hahaha. Ik ga je bananen-choco cake zeker maken. Na mijn maagverkleining is er nog maar weinig wat ik kan verdragen, dus ben altijd erg blij met een semi gezonde versie van dingen. hihi. x naomi..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Naoom, ik heb nog veel meer gezondere versies van snaaifood! Ook ik moet daar namelijk erg op letten met mijn buik... Zal gauw wat meer op mijn blog zetten!
      Hoe gaat het verder met je? Ben je lekker aan het zwangeren? :-) x

      Verwijderen
  2. HA! Ik zie mezelf hierin terug...jaren geleden alweer dat ik soortgelijke dagvulling had. Met 5 kleine kotertjes en wat oppaskinderen erbij.
    Word jij hier ook zo flexibel van? Van altijd maar weer heen en weer vliegen en dagelijks kleine (en grote) akkefietjes oplossen?
    geniet-ze vooral....
    groetjes, Irma

    p.s. ik weet wat ik morgen ga maken: de chocolade-kokos-verrassing!
    vandaag heb ik geen bananen, dus ik ga mijn geduld nog even op de proef stellen... en dan morgen:....jammiejammie:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Irma,
      Leuk dat je mijn blog bezoekt! En ja je kan niet anders dan flexibel worden met 3 kleine jochies :) en dan had jij er blijkbaar nog meer!! Petje af, ik vind dit soms al heftig haha.
      Succes met het bakken!
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  3. Klinkt lekker dit. Eerst ff pure chocola kopen,alles is op hier ;-) Appelciderazijn heb ik ook niet in huis . Ik moet dus nog even geduld hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marga,
      All good comes to those who wait zeggen ze toch?? :)
      Dus je wachten zal beloond worden!
      Succes alvast met bakken.
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  4. Lijkt me heerlijk! Maar wat is vanillerasp?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanillerasp is rasp van een vanillestokje, het is hele fijne donkerbruine rasp. Verkrijgbaar bij de reform of op internet. Maar als je het weglaat zal het geen enorm gemis zijn hoor :)
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen
  5. wat kan je i.p.v. appelciderazijn erin doen??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het ook weg laten hoor petra, het schijnt dat het door de appelciderazijn wat langer houdbaar is maar ik betwijfel het ;)

      Verwijderen
  6. Ik heb het vandaag geprobeerd en qua smaak vind ik het zeker lekker. Alleen is het bij mij nog altijd een beetje 'wak' van binnen en is het daardoor moeilijk snijdbaar (het brak ook meteen in 3 stukken toen ik het wilde opheffen nadat het afgekoeld was). Ik heb het nochtans 20+40 minuten in de oven laten staan.
    Wat denk je dat het beste is? Volgende keer iets meer meel toevoegen of gewoon langer laten instaan?
    In ieder geval al bedankt voor het receptje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Veerle, door de banaan blijft het altijd wel een beetje smeuïg van binnen, maar het moet niet gelijk uit elkaar vallen en heel erg klef zijn. Misschien inderdaad een extra paar lepels meel dat kan al helpen. Langer in de oven kan altijd, maar haalt niet altijd iets uit heb ik gemerkt...
      succes! probeer anders eens het bananen-dadel brood, die is ook erg lekker!
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen