dinsdag 29 januari 2013

Buiten de lijntjes koken (stampot zuurkool)

Zo het is half 2, mijn jongste slaapt, de middelste is lief aan het spelen en de oudste zit nog tot kwart over 3 op school. Mama heeft even een uurtje 'rust'.
En wat dan te doen....tja, niet voor niks een Blog gemaakt dus dan maar even de laptop open klappen.
De was, het strijkwerk, de rotzooi...het kan nog wel even wachten.

Gisteren vielen de snijbonen goed in de smaak bij mijn man, maar minder bij de kinderen :( maar goed, dat is niets nieuws want die eten momenteel bijna niks, behalve de kleinste die eet werkelijk alles! In plaats van rijst of aardappelen had ik (ter experiment) boekweit gemaakt. Wat, BOEKWEIT??? Ja je leest het goed, boekweit. Prima vervanger voor rijst of pasta, ziet er beetje uit als een dikke risottokorrel, maar dan hoekig en smaakt vrij neutraal.
Het lijkt een graanproduct maar dat is het niet, het is een zaad, van een plant uit de duizendknoopfamilie voor wie het interesseert. Van nature glutenvrij en dus minder belastend voor het verteringsstelsel. Je koopt het bij de reform of natuursupermarkt (ik heb het geluk dat in mijn dorp op woensdag een reformkraam staat waar ik spullen kan halen) en het is net zo snel klaar als rijst of pasta. (kwartiertje koken)
Anyway, het was een geslaagd experiment, manlief vond de korrel er apart uitzien maar de smaak was er zeker niet minder om. Dus voor herhaling vatbaar.

Nu moet ik waarschuwen dat je bij mijn recepten wel vaker 'aparte' ingredienten zal tegenkomen, aangezien ik nogal van het uitproberen ben.
Sinds ik zelf een aantal jaar geleden flink ziek ben geweest (en helaas nog altijd ben met pieken en dalen) ga ik bewuster met mijn voeding om. Ik kijk verder dan de Albert Heijn en de C1000 die mijn dorp rijk is en lees ook veel over voeding, koken en eten. Sinds vorig jaar ben ik gestart met een opleiding tot voedingsdeskundige om op die manier nog meer te weten te komen over hoe alles nu precies werkt met voeding en ons lichaam. Heel interessant kan ik je zeggen (en ik zal daar ook vast nog vaker over Bloggen als ik leuke weetjes tegenkom)
Ik hoop in ieder geval dat mijn ge-experimenteer met alternatieve voedingsmiddelen jullie inspireert ook eens buiten de lijntjes te koken!

Maaaar ook ik ben een echte kaaskop dus voor vanavond komt er gewoon oerhollandse zuurkoolstamppot op tafel!
Hoe ik die maak lees je hieronder.

Stamppot Zuurkool met Worst

7 aardappelen, geschild en gewassen
1 zakje biologische zuurkool
2 appels, geschild en in kleine stukjes gehakt
1 rookworst
1 bakje gerookte spekjes
handje rozijnen (even geweekt in warm water)
kopje rijstmelk (of andere melk)
zout/peper

Kook de aardappelen in een grote pan met wat water tot ze gaar zijn, zo'n 15 a 20 minuten.
Doe de zuurkool in een andere pan en voeg paar eetlepels water toe, kook dit zo'n 15 minuten..
Ik zelf doe nu ook de rookworst erbij (gewoon er bovenop leggen en de deksel op de pan) want ik ben geen fan van de magnetron.
Bak ondertussen de spekreepjes lekker uit in een koekenpan, tot ze net krokant beginnen te worden.
Giet de aardappelen af als ze klaar zijn en voeg de sojamelk toe en wat peper en zout. Pak de stamper en stamp al je frustratie die je deze dag hebt opgebouwd er maar uit :)
Proef of de puree goed op smaak is en check vooral dat hij ook lekker smeuig is (dan heb je namelijk geen jus nodig) Voeg dan de zuurkool erbij plus de appel, rozijnen en de spekjes en roer alles met een houten lepel goed door elkaar.
Rookworst in plakjes snijden en je kan alles op tafel zetten!

Ben benieuwd hoe jij zuurkool klaarmaakt! Laat het me weten :)

3 opmerkingen:

  1. Ik denk dat iedereen t wel kent, maar ik maak m altijd met ananas ipv appel en rozijnen, natuurlijk wel de spekjes erbij. x naomi.

    BeantwoordenVerwijderen