zaterdag 24 januari 2015

Lemon Poppyseed Muffins


Zo ik heb net een haverbrood in de oven gezet (haver-gierstbrood recept) en ik herinnerde me opeens dat ik nog een receptje klaar had staan voor jullie: overheerlijke Lemon Poppyseed Muffins! Deze muffins zijn zowaar bijna niet van hun glutenrijke neefjes te onderscheiden qua smaak en textuur. De mensen aan wie ik ze heb laten proeven waren meer dan enthousiast :). Missie geslaagd dus.

Door het gebruik van kokosmeel en aardig wat eieren krijg je die cakeachtige structuur die je vaak juist mist bij glutenvrije baksels. Daarbij is kokosmeel rijk aan vezels (goed voor je darmen) en een stuk minder calorierijk dan baksels van notenmeel (scheelt de helft!) en het is ook nog eens koolhydraatarm voor degene die daar op letten. Al met al een geweldige meelsoort om mee te bakken, mits de kokossmaak je niet tegenstaat natuurlijk.

Dat ik fan ben van kokosmeel hebben jullie natuurlijk allang gezien aan de hoeveelheid zoete recepten waarin ik het verwerkt heb. Het is ook een goedkoper alternatief dan de notenmelen, ook niet geheel onbelangrijk in deze tijden. Het haverbrood dat ik nu in de oven heb staan is trouwens ook erg budgetvriendelijk, zeker als je niet perse de glutenvrije versie van havermout hoeft te hebben, voor 49 cent heb je dan al een pond!


Lemon Poppyseed Muffins 
voor 8 muffins

50 gr kokosmeel
4 eieren
rasp van 1 citroen
3 el citroensap
50 gr gesmolten boter, kokosolie of ghee
50 ml ahornsiroop, maple sirup of honing
1 thl vanille
snuf zout
1/2 thl wijnsteenpoeder of bakpoeder
1 flinke thl maanzaad

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng in een kom de meel met vanille, zout en bakpoeder.
Doe in een andere kom de eieren, rasp en sap van de citroen, gesmolten boter/ghee/kokosolie en de ahornsiroop/maple sirup/honing en roer dit goed door elkaar tot een egale massa.
Voeg nat bij droog en schep goed door elkaar. Strooi de maanzaadjes er overheen en meng dit er doorheen.
Vul de muffinvormpjes voor driekwart met het mengsel en zet voor 25 tot 30 minuten in de oven. 
Laat het op een rek helemaal afkoelen.

Enjoy!

6 opmerkingen:

  1. Vraagje! Kan ik de ahornsiroop ook vervangen door palmsuiker of stevia?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sam,
      ja hoor dat kan wel. je moet dan alleen even naar de samenstelling van het beslag kijken of er vocht bij moet, als het droog oogt zou ik een paar eetlepels (rijst)melk toevoegen.
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen
  2. Oke bedankt voor je antwoord!
    Ik ga hem proberen te maken:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superleuke recepten! (Ahornsiroop is trouwens het zelfde als maple!). Ik ga een hoop recepten uitproberen zie ik al!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 50 Gr kokosmelk lijkt mij erg weinig klopt dit wel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi, kokosmelk komt niet voor in het recept. Bedoel je soms de kokosmeel? De hoeveelheden in het recept kloppen precies, probeer het maar! :)

      Verwijderen