donderdag 16 oktober 2014

Haver-Gierst brood


Oh oh oh wat is dit toch een heerlijk recept! Super simpel (want daar houden we zo van) en verrukkelijk om te eten. Haver-Gierstbrood...het klinkt wellicht niet zo heel uitnodigend voor iedereen, maar echt je moet het eens proberen. Het is natuurlijk niet een echt 'brood-brood', maar het kan er heel goed voor doorgaan. Lekker met wat honing of een dikke klodder boter of wat appelstroop, als ontbijt, tussendoortje of bij de lunch.

Ik maak dit regelmatig en iedere keer weer verbaas ik me erover hoe makkelijk het te maken is en hoe lekker het smaakt. Het is een compact 'brood', ik snij als het afgekoeld is dikke plakken en vries die dan per 2 in. Dan kan ik de hele week vooruit qua ontbijt. Het is ook handig voor onderweg om mee te nemen, op die manier weersta je de drang om je aan verkeerde snacks te vergrijpen.

In dit recept heb ik haver- en gierstvlokken gemengd. Maar je kan ook alleen maar havervlokken nemen of alleen maar gierstvlokken. Boekweitvlokken of andere vlokken zouden volgens mij ook moeten werken, maar dat is een kwestie van uitproberen. Verder heb ik gekozen voor rozijnen, kokosrasp en pompoenpitten om het op te leuken, maar ook hierin is iedereen vrij. Gojibessen, moerbeien, gedroogde bosbessen, stukjes appel, allerhande noten pitten of zaden, doe zo gek als je maar wilt! :)


Haver-Gierstbrood

125 gr havervlokken (ik gebruik glutenvrije)
125 gr gierstvlokken
250 ml kokosmelk (of andere melk)
1 thl wijnsteenzuur (bakpoeder)
1 flinke thl zout (dit lijkt veel, maar anders is het echt heel flauw)
3 el kokosrasp
2 handen rozijnen
1 hand pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de vlokken met de melk, het bakpoeder en het zout. Schep goed door elkaar.
Spatel nu de kokosrasp, rozijnen en pitten er door (of welke andere ingrediĆ«nten je ook gebruikt) en schep alles in een cakevorm die bekleed is met bakpapier.

Zet voor 30 minuten in de oven.
Laat afkoelen op een rooster en snij in dikke plakken (te dun brokkelt uit elkaar...)

Enjoy!


4 opmerkingen:

  1. Dit ziet er wel heeeeel lekker uit! Je bent dus weer 'in staat' om allerlei te kokkerellen? Wat heerlijk! Ik ga dit maken een dezer dagen, denk aan havervlokken en quinoavlokken, en dan met incabessen of goji bessen...
    Groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi petra,
      het is ook errug lekker kan ik zeggen!
      Ja ik ben weer up and running zeg maar; eindelijk! Heb ook al aantal heerlijke recepten op stapel staan: soep; Indische rendang; boekweit cake. . Gaat helemaal goed komen :)
      Grtjs Jenny

      Verwijderen
  2. Ha die Jenny, leuk zeg dat je weer in de running bent. enne, die recepten klinkt naar meer. M'n brood is net de oven uit, ben bang dat het toch crumble is/wordt. Maar geeft niet, de crumbles zijn alvast heerlijk (die heb ik vast geprobeerd, haha!). Meestal ben ik niet zo snel met allerlei dingen maken, maar dit staarde me aan. Vanavond proeven!
    Groetjes,
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor het heerlijke recept! Ik heb er een ei aan toegevoegd en hierdoor blijft het beter 'gebonden' en kon ik er plakken van snijden. Veeeeel lekkerder dan glutenvrij fabrieksbrood. Bedankt! :)

    BeantwoordenVerwijderen